Mısır Kraliçesi II. Ankhnespepy'e ait dikilitaş parçası bulundu

Mısır Kraliçesi II. Ankhnespepy'e ait dikilitaş parçası bulundu

Mısır’da Eski Krallık Dönemine ait ilk büyük dikilitaş olduğu tahmin edilen bir yazıtın üst kısmı bulundu. Dikilitaşın tam boyutunun yaklaşık beş metre olduğu tahmin ediliyor.

Mısır’daki Sakkara nekropolünde, Kral II. Pepy’nin annesi olan Kraliçe Ankhnespepy’ye ait Eski Krallık dönemi dikilitaşının üst kısmı ortaya çıkarıldı.

Ekibin öncülüğünü yapan Profesör Philippe Collombert, ortaya çıkarılan dikilitaşın bir kısmının kırmızı granit üzerine oyulduğunu ve 2.5 metre boyundaki dikilitaşın, Eski Krallık dönemine tarihlenen keşfedilmiş en büyük dikilitaş parçası olduğunu söyledi.

Eski Eserler Yüksek Şura’sından genel sekreter Mustafa Waziri, eserin kraliçe piramitinin ve mezar kompleksinin doğu tarafında bulunduğunu ve bunun da mezar tapınağının girişindeki orijinal yerinden kaldırıldığını doğrular nitelikte olduğunu söylüyor.

Waziri, “6. Hanedanlık kraliçelerinin mezar tapınaklarının girişinde genellikle iki küçük dikilitaş olur, ancak bu dikilitaş, II. Ankhnespepy kompleksinin girişinden biraz uzakta bulundu.” diyor. Bu durum, dikilitaşın daha sonraki bir dönemde taşkesiciler tarafından taşınmış olabileceğini düşündürüyor.

Sakkara nekropolünün büyük bir kısmı, yeni krallık ve geç dönemlerde taş ocağı olarak kullanılmıştı.
Waziri, dikilitaşın bir tarafında bir yazıt olduğunu ve bu yazıtta, Kraliçe II. Ankhnespepy’nin ismi ile birlikte ünvanlarının yazıyor olabileceğini söylüyor.

Waziri, “II. Ankhnespepy, muhtemelen kendi piramidi içinde yazıtı olan ilk kraliçeydi.” diyor.

Waziri’ye göre, bu yazıtlar yalnızca kralların piramitleri üzerine oyuluyordu. Fakat II. Ankhnespepy’den sonra Kral Pepy’nin bazı eşleri de aynı şeyi yaptı. (Mısır Firavunları için Öbür Dünya Şölenlerin En Büyüğüydü)
Collembert, dikilitaşın en üst kısmında bir farklılık olmasının nedeninin, muhtemelen en uç noktasında bakır veya altından bir kaplama yapılmış olmasına bağlıyor. Dikilitaşın tepesine yapılan bu kaplama, Güneş çıktığında obeliskin parlamasını sağlıyordu.

Jean-Philippe Lauer ve Jean Leclant tarafından 1963’te Sakkara’da başlatılan misyonun asıl amacı, Eski Krallık’ın piramit metinlerini incelemek. 1987 yılından bu yana misyonda aynı zamanda I. Pepy piramidinin çevresindeki piramitlere gömülmüş kraliçelerin mezarı kazılıyor.

Misyonun bir parçası olarak bu yıl, 6. Hanedanlık’ın en önemli kraliçesi olan Kraliçe 2. Ankhnespepy’nin mezar kompleksi üzerinde çalışılıyor.

II. Ankhnespepy, I. Pepy ile evlenmişti fakat onun ölümünden sonra, kendi kız kardeşi I. Ankhnespepy’nin I. Pepy ile yaptığı oğlu Merenre ile evlendi.
II. Ankhnespepy, gelecekte kral olacak II. Pepy’yi doğurdu. II. Pepy altı yaşındayken Merenre öldü.
II. Ankhnespepy daha sonra kral vekili oldu ve verimli bir hükümdar oldu. Fakat, daha sonra Hatşepsut’un başaracağı gibi firavunluk seviyesine yükselemedi.
“Muhtemelen onun piramidinin, kraldan sonra nekrepoldeki en büyük piramit olmasının nedeni de buydu.”

Arkeofili


Benzer Haberler & Reklamlar