2013’te Asvan’daki bir müzenin deposunda kaybolan 3.800 yıllık antik Mısır Ushabti heykelciği Londra’da ele geçirildi.
Eski Eserler Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, British Museum’dan bir vekilin, heykelin bir İngiliz vatandaşının elinde olduğunu açığa çıkarmasından sonra eserin Londra’daki Mısır Büyükelçiliğine teslim edildiğini bildirdi.
Antik eserin yıllar önce çalınıp kaçırıldığını öğrenen İngiliz vatandaş, elinde bulundurduğu bu eseri Mısır’a geri göndermek üzere gönüllü olarak teslim etti.
Asvan’daki Qubbet al-Hawa Nekropolü’nde İspanyol arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan ve 12. Hanedan dönemine (MÖ 1990-1775, Orta Krallık Dönemi) tarihlenen 16,5 cm yüksekliğindeki bu Ushabti heykelinin, ahşaptan oyulmuş ve altından yazıtlarla yaldızlanmış antik bir Mısır mezar figürini olduğu söylendi. Shabtis olarak da bilinen Ushabti heykelleri, ölen kişilere öbür dünyada hizmet etmesi için veya asistan olarak görev yapmak üzere mezarlara yerleştirilen küçük figürinlerdi.
Özellikle son yıllarda Antik Mısır'a ait pek çok heykelcik Mısır dışında ele geçirilmiştir. Güney Afrika’da yaşayan ve bir Ushabti heykelini elini bulunduran bir Alman vatandaş Ekim 2014’te bu eseri gönüllü olarak Mısırlı diplomatlara teslim etmişti. Kasım 2014’te ise Fransız makamları Ushabti heykelleri de dâhil olmak üzere yüzlerce çalıntı Mısır eserlerini geri göndermeyi kabul etmişti. Ayrıca Amerika, İsviçre ve Birleşik Arap Emirliklerinden de bu türden eserlerin ele geçirildiği belirtildi.
aktüelarkeoloji