Asvan'da yapılan arkeoloji kazılarında kumtaşı lahit içinde hiç bozulmadan günümüze kadar ualşmayı başaran mumya Geç Dönem'e tarihlendirildi. Arkeologlar aynı alanda bir çömlek mezar, yazılar barındırıan taş kabartma bir resmin ve hiyeroglif yazıları keşfettiler.
Mısır Asvan kentinin batı yakasındaki Ağa Han (Aga khan) sahasında çalışan Mısır Arkeoloji ekibi yaklaşık 2.500 yıl öncesine tarihlendirilen bir kumtaşı tabutu ortaya çıkardı. Tabutun içinden çok iyi korunmuş bir mumya çıkarıldı. Keten sargıları dahil hiç bozulmamış mumyanın kimliğine dair bilgi elde edilemedi. Kazının ilerleyen aşamalarında mumyayla ilgili başka bilgilere ulaşılması umut ediliyor.
Mısır Antik Eserler Bakanlığının açıklamasına göre; arkeologlar, Nil Nehri’nin batı kıyısındaki alanda aynı zamanda iki ayrı mumya kalıntısı, bir çömlek mezar üzeri yazılarla süslenmiş bir taş kabartma resim parçası ve muhtelif hiyeroglifli yazıt kalıntıları buldular.
Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mostafa Waziri, kumtaşı lahdin Ağa Han kenti ve türbesi olarak bilinen mevkinin batı yolunda yapılan arkeolojik yüzey araştırmasında ortaya çıkarılan üç mezardan birinin son derece sağlam kalmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Aswan ve Al-Nuba Eski Eserler Genel Müdürü Dr. Abdel Monaem, yaklaşık 2.500 yıllık olduğu tespit edilen mumya lahdinin arkeolojik temizlik çalışmaları sırasında bulunduğunu belirtti.
Monaem "Alanda aynı zamanda yazıtsız bir kumtaşı heykel, renkli taştan yapılmış tılsımlardan oluşan bir koleksiyon, tanrı Horus'un küçük bir ahşap heykelin bulunduğu 3 metre x 5 metre ebatlarında dikdörtgen bir oda ortaya çıkardık. Odanın duvarları Hathor, Isis ve Anubis gibi bazı Anitk Mısır tanrılarını temsil eden renkli dini sahnelerle dekore edilmiştir. Alanda üç farklı mezar daha keşfettik. Mezarların üzerinde hiyeroglif metinler içeren resim kalıntıları vardı. Parçalanmış metinleri çözebilmeye çalışıyoruz" dedi.
Mezarlarda aynı zamanda seramik çömlek kalıntıları bulundu.
Arkeologlar mumyaların, MÖ 712’den MÖ 332 yıları arasında yaşanan ve Geç Dönem olarak adlandırılan devre ait olduğunu düşünüyor. Geç Dönem'in en belirgin özelliği ise Asur ve Pers istilalarıydı. Bu dönemde Mısır kentleri istilacı dış güçlerin etkisinde kalmıştı. Öyle ki MÖ 332 yılında Büyük İskender Mısır’ı istila ettiğinde ona kurtarıcı gözüyle bakılmıştı.
arkeolojikhaber.com