Muazzez İlmiye Çığ, anılarının ve yaşam muhasebesinin yer aldığı “Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı? 100+ Yılın İzinde Hayatı Güzelleştirme Yolları” adlı kitapta, gençlere mutluluğun ve başarının yollarını göstermeye çalışıyor.
"Ne olursa olsun her zaman iyiyi düşün; asla kin besleme; daima ölçülü ol.
Hayatta herkesle ve her şeyle aramIzda, ihlal edilmemesi gereken, görünmez sınırlar var.
İnsan bu dünyada aklı kadar yer kaplıyor.
Şartlar seni zorlasa da kendin olma çabandan vazgeçme.
Gözünü hedefine diken insan zararsızdır.
Kendini anlatmayacaksın, bırakacaksın insanlar seni tanısın.
Gelişmeye cüret edecek kadar cesur değilsen hayatta iz bırakamazsın.
Bu yolda öğrendiklerimiz ve öğrettiklerimiz bizi biz yapar."
Bu özlü sözler gazeteci Büşra Sanay’ın Muazzez İlmiye Çığ ile gerçekleştirdiği söyleşilerden oluşan “Yaşadım’ Demek İçin Ne Yapmalı?100+ Yılın İzinde Hayatı Güzelleştirme Yolları” adlı kitaptan seçkiler.
Yayınevinden yapılan açıklamaya göre; “Yaşadım’ Demek İçin Ne Yapmalı?100+ Yılın İzinde Hayatı Güzelleştirme Yolları” kitabı, gazeteci Büşra Sanay’ın hayata, insanlığa ve mutluluğa dair sorduklarının ışığında bu koca çınarın gölgesinde “‘Yaşadım!’ diyebilmek için ne yapmalıyız?” sorusuna bir cevap arıyor.
Kitap, çocukluğu Osmanlı Devleti’nin yıkılışına denk gelen, sonrasında Cumhuriyet’in kuruluşuna bizzat şahitlik eden ve yüzüncü kuruluş yıldönümüne ulaştığımız Cumhuriyet’i ilk gününden itibaren yaşamış olan belki de son insan Muazzez İlmiye Çığ’ın hayatını konu alıyor. En önemli özelliklerinden biri olan Atatürk ve Cumhuriyet sevgisiyle bir diğeri de bilime ve öğretmeye olan büyük aşkını anlatılarıyla okurların gözleri önüne seren Çığ, bu uzun yaşamda heybesinde biriktirdiklerini yazdığı onlarca kitapla paylaşıyor. Muazzez İlmiye Çığ, anılarının yer aldığı kitapta hem kendi ömrünün bir değerlendirmesini yapıyor hem de yeni kuşaklara “Nasıl mutlu olurum?” sorusuna bir cevap bulmaları adına yol gösteriyor