Muğla'nın Milas ilçesinde Gökçeler Kanyonu içerisindeki İncirliin Mağarası aydınlatma ve güvenlik sistemleri kurularak turizme kazandırıldı
MUĞLA: İçindeki jeolojik oluşumlar, tarihi kalıntılar, doğal çevresi ile dikkat çeken Muğla'nın Milas ilçesindeki İncirliin Mağarası, kaymakamlık tarafından yürütülen projeyle yürüyüş parkuru, ışıklandırma ve güvenlik çalışması yapılarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.
Antalya 'nın Alanya ilçesindeki Damlataş Mağarası'na benzerliğiyle dikkati çeken İncirliin Mağarası'nda, Milas Kaymakamlığının Güney Ege Kalkınma Ajansından (GEKA) aldığı destekle turizme kazandırılması için 2013 yılında çalışma başlatıldı.
Gökçeler Kanyonu'ndaki mağaranın bulunduğu alanı ziyaretçilerin güvenli bir şekilde gezebilmesi için seyir terası, yürüyüş parkurları, ışıklandırma ve güvenlik sistemleri yapıldı.
"Ziyaretçilerini büyülüyor"
Çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açılan mağara, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yarasalara ev sahipliğiyle doğal yaşamı devam eden İncirliin Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle büyülüyor.
Genişliği 3-10, tavan yüksekliği ise 2-20 metreyi bulan, damlataş birikimi bakımından son derece zengin İncirliin Mağarası'nda, özellikle sarkıt, dikit ve sütunlar büyük kalınlık ve yükseklikleri ile de dikkati çekiyor.
"Ekosisteme zarar verilmedi"
Milas Kaymakamı Fuat Gürel, yaptığı açıklamada, 450 metre uzunluğundaki mağaranın, jeolojik oluşumlara zarar vermemek için 160 metrelik bölümün ziyaretçilere açılabildiğini, çalışmaların uzun zamandır büyük bir özveriyle yapılarak tamamlandığını bildirdi.
Ziyaretçilerin mağarayı daha rahat gezebilmeleri için yürüyüş alanları, ışıklandırma ve güvenlik sistemleri de yapıldığını kaydeden Gürel, bu çalışmaların her biri alanında uzman ekipler tarafından tamamlandığını belirtti.
Gürel, bölgenin en önemli turizm değeri Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Mağarası projesinin 2013 yılı içinde GEKA tarafından kabul edildiğini ifade ederek, projenin kaymakamlığın da kaynaklarıyla birleştirilerek tamamlandığını ve turizme kazandırıldığını dile getirdi.
Gökçeler Kanyonu'nun, Gökçeler Mahallesi’ne kadar devam eden 10 kilometrelik alanı kapsadığına işaret eden Gürel, "Kanyon içinde Hamza Bey Çayı bulunmakta. Bu çay kanyona önemli bir güzellik katıyor. Çay üzerinde daha önce 14 su değirmeni bulunurken günümüze üçünün kalıntıları ulaşmış. Flora ve fauna açısından çok zengin bir kanyon. Kanyon içinde yirminin üzerinde mağara var. Bunlar içinde en özellikli olanı turizme kazandırdı." dedi.
Gürel, mağaradaki çalışmalar yeni bitmesine rağmen yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi ve fotoğraf sanatçısı tarafından gezildiğine dikkati çekerek, "Mağara içinde yaz aylarında yapılan ölçümlerde hava sıcaklığının 17 derece olduğu tespit edilmiştir. Mağarada yapılan arkeolojik araştırmalarda insan yaşamının M.Ö. 6 binli yıllara tarihlendiği tespit edilmiş ve mağaranın 8 bin yıllık olduğu tahmin edilmektedir." diye konuştu.
"Ziyaretçi sayısı artacak"
Mağara ve kanyonun turizme çok büyük katkı sağlayacağına ve bölgeye gelen ziyaretçi sayısında büyük artış yaşanacağına vurgu yapan Gürel, şöyle konuştu:
"Bölgemizde doğa yürüyüşleri, dağcılık, fotoğrafçılık, kampçılık, mağara turizmi, ekoturizm, cip safari, motor ve bisiklet sporlarının beraber yapılabileceği çok çeşitli spor türlerine, turizmin çeşitliliğine ev sahipliği yapıyoruz. İncirliin Mağarası da Bodrum ve Milas'a yakınlığı nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından rahatlı gezilip görülecek. Burası turizmcilerin göz bebeği olacak."
Mağaranın giriş, Yarasa Galerisi, Havuzlu Salon ve Gösteri Salonu’ndaki damlataşların kısmen fosilleştiğini bildiren Gürel, buna karşılık Damlataş Galerisi’ndeki sarkıt, dikit, sütun ve makarna sarkıtlarının oluşumunun devam ettiğini anlattı.
Kaymakam Gürel, İcirliin Mağarası turizme açılırken ekolojik dengenin bozulmaması üzerine projelendirildiğini ve buna uygun tamamlanarak ziyarete açıldığını sözlerine ekledi.
AA Durmuş Genç