Sanat Tarihçisi Mükerrem Kürüm: Türkiye’deki restorasyonlarda maalesef, belki son yıllarda şartlar düzeltilmeye çalışılıyor ama yap olsun bitsin, hızlı olsun mantığı güdülüyor. Bu yapıların bu kadar kimliksizleştirilmesine üzülüyorum.
Dünya Müzeler Günü nedeniyle Afrodisias Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan panelde konuşan sanat tarihçisi Mükerrem Kürüm, Karacasu’da yapılan cami restorasyonları sonrası bu yapıların tarihi özelliklerini kaybettiği söyledi.
Karacasu Şehitleri Ortaokulunda düzenlenen panelde Arkeolog Umut Doğan, ‘Eski Çağ’da Karacasu’, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm ‘Karacasu’nun Türk-İslam Dönemi eserleri’, Afrodisias Arkeoloji Kazısı Başkanlığından Mimar Thomas Kaefer ‘Afrodisias Kazıları’, Dokuz Eylül Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri ‘Yaşayan birinin zihninde ölümün imkansızlığı’ isimli bildirilerini sundular. İlçe adına değerli konuların paylaşıldığı ve katılımcıların memnun kaldığı panelin az sayıda katılımcıyla yapılması ise olumsuz bir nokta olarak kayıtlara geçti.
‘KİMLİKSİZLEŞTİRİLİYOR’
Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm ‘Karacasu’nun Türk-İslam Dönemi eserleri’ bildirisinde cami, türbe, köprü ve tarihi evleri içerisine alan bir sunum gerçekleştirdi. Bu eserlerin tarihi ve sanatsal özelliklerine değinen Kürüm, Hacı Arap ve Cuma Önü Camilerinde yapılan restorasyon hataları sonrası bu camilerin tarihi ve estetik özelliklerini kaybettiğini vurguladı. Dışarıdan bakıldığından tarihi cami gibi gözükmediklerini aktaran Kürüm, “Türkiye’deki restorasyonlarda maalesef, belki son yıllarda şartlar düzeltilmeye çalışılıyor ama yap olsun bitsin, hızlı olsun mantığı güdülüyor. Bu yapıların bu kadar kimliksizleştirilmesine üzülüyorum. Restorasyon bir uzmanlık işi. Öz kimlikleri araştırılmadan yapıldığı için estetik güzellikleri kaybolmuş durumda” dedi.
KÜÇÜK ARIK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
19. yy eserlerinden Küçük Arık Caminde de restorasyon hataları olsa da diğerlerinden daha iyi korunmuş olduğunu ifade eden Kürüm, “Bulunduğu yerde aynı isme sahip bir de çeşme var. Çeşmeler de mahallelerde bir sembol oluşturuyorlar. Buradaki kitabelerin okunmasında emeği geçen Müze yetkililerine teşekkür ediyorum. Sanat tarihçisi Mustafa Kenan Özkan’ı saygıyla anıyorum. Kendisi burada değil ama Hüseyin Kuruüzüm Karacasu’da gerçekten çok büyük emek vermiş, kendisine saygımı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu. Panel diğer bildirimlerin okunması ve çiçek takdimi ile son buldu.
Etkinliğe Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, daire amirleri, kurum temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İsa Çetin ve yüksekokul öğrencileri katıldı.
sesgazetesi.com.tr