Amik Ovası çevresinde Orta ve Geç Tunç Çağ döneminde Mukiş Krallığı'nın başkenti Alalakh'ta yeni sezon arkeolojik kazıları, Prof. Dr. Aslıhan Yener başkanlığında toplam 50 kişilik ekiple başladı.
"Başkent Alalakh" gün yüzüne çıkarılıyor
Amik Ovası çevresinde Orta ve Geç Tunç Çağ döneminde Mukiş Krallığı'nın başkenti olan Alalakh'ta yürütülen arkeolojik kazılarda, tapınak, saray ve anıtsal kale yapıları gibi döneme ışık tutacak kalıntıların gün ışığına çıkarılması planlanıyor.
İlk kazı çalışmaları 1930'lu yıllarda Leonard Woolley tarafından yapılan ve çok sayıda çivi yazılı tablet, mühür, çanak, çömlek bulunan Alalakh höyüğünde, bu sezonun kazıları Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslıhan Yener başkanlığında toplam 50 kişilik ekiple başladı.
Höyükte yürütülen kazılarda elde edilen eserler kazı evinde uzman ekipler tarafından büyük bir titizlikle inceleniyor.
Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Akar, yaptığı açıklamada, kısa süre önce başlayan yeni sezon kazılarının 4 açmada sürdüğünü söyledi.
Amik Ovası bölgesini kapsayan Mukiş Krallığı'nın, M.Ö. 2. bin yılda bu bölgeye hükmeden bir krallık olduğunu ifade eden Akar, 2003 yılından bu yana arkeolojik araştırmalar yürüttükleri höyükte Yamhad, Mitanni ve Hitit imparatorluklarına ait önemli izler olduğunu kaydetti.
Akar, Mukiş Krallığı'nın başkenti olması ve bir ticari geçiş noktasında yer alması nedeniyle bölgenin önem taşıdığını vurgulayarak, burada yapılan kazılarda çok sayıda çivi yazılı tablet, mühür ve antik dönem ticaretini tanımlayanlar eserlere ulaşıldığını belirtti.
Açmalardan birinin tapınak alanında olduğunu ifade eden Akar, şu bilgileri aktardı:
"Tapınak alanında M.Ö. 14. yüzyıla tarihlenen tapınak yapıları incelenmekte. Diğer bir açmada ise M.Ö.15. yüzyıla tarihlenen anıtsal saray yapısının devamı olabilecek bir bölgede kazıları sürdürüyoruz. Ayrıca bu sezon bir açmamız da M.Ö. 17. yüzyılda yakılıp yıkıldığını bildiğimiz ve Orta Tunç dönemine tarihlediğimiz yedinci tabakaya ait anıtsal saray yapısının içerisinde yürütülüyor. Kazılarda yapının erken inşa evrelerini anlamaya çalışıyoruz. Bu sezonun kazısına yeni başladık, ilerleyen günlerde çivi yazılı belgelere ulaşma şansımız yüksek.''
İsmihan Özgüven - AA