Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Denizli'deki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Laodikya Antik Kenti'ndeki restorasyon çalışmalarını inceledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Laodikya Antik Kenti'nde yürütülen restorasyon çalışmalarına ilişkin Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ve ekibinden bilgi aldı.
Varank, antik kentteki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Denizli'nin turizm potansiyelinde ciddi bir artış beklediklerini söyledi.
Antik kent sayesinde şehrin ziyaretçisinin dört kattan daha fazla artacağını öngördüklerini ifade eden Varank, şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz Bakanlığımızın en önemli ajandalarından bir tanesi de yerel kalkınmayı desteklemek. Bu manada kalkınma ajanslarıyla yerelin potansiyelini ortaya çıkaracak projelere biz destek veriyoruz. Laodikya'da da bundan önce bir kilisenin restorasyonuna destek vermiştik. Bu kilisenin restorasyonundan sonra Laodikya'nın ziyaretçi sayısı 40 binden 200 bine çıktı. Bundan sonraki dönemde de yine kalkınma ajansımızla Büyükşehir Belediyemizle birlikte bu muhteşem antik kentteki diğer yapıları ortaya çıkarmak için projelere destek veriyoruz."
Varank, Türkiye'nin antik tiyatrolar açısından çok zengin olduğunu da vurguladı. Varank, Laodikya'daki antik tiyatronun 98,5 metre genişliğe sahip olduğunu da belirtti.
- "Denizli'mizi turizmin de en önemli şehirlerinden biri haline getireceğiz"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkenin her yanında, sanayiye, teknolojiye yatırımının yanında şehirlerin potansiyelini ortaya çıkaracak turizm olsun, tarım olsun çok farklı projeleri desteklediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Laodikya'da da böyle bir projeye destek vermekten gerçekten mutluluk duyuyoruz. 2 bin 200 yıllık bir tarihe uzanan mekandan bahsediyoruz. Burada yaptığımız çalışmalarda Denizli'mizi sanayi, tarım şehri olmanın yanında turizmin de en önemli şehirlerinden biri haline getireceğiz. Burada restorasyon çalışmalarına Büyükşehir Belediyemizle birlikte destek veriyoruz. Bir kilisenin restorasyonu yapıldı. Gün yüzüne çıkarıldı. Antik tiyatronun da kazı çalışmaları devam ediyor. Bu antik tiyatro gün yüzüne çıkarıldığında hem burası bir ziyaret mekanı olacak hem de burası gerçek bir tiyatro olarak kullanılacak. Biz de Bakanlık olarak Kalkınma Ajansıyla buranın kazı çalışmalarına maddi destek sağlıyoruz."
Bakan Varank, temaslarının ardından antik kentte hatıra fotoğrafları çektirdi.
Öte yandan antik kente Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 2,6 milyon lira destek sağlandığı ve yaklaşık 4 milyon liralık yatırıma öncülük edildiği öğrenildi.
AA Halil Fidan, Sebahatdin Zeyrek