Mutedil saatler: Eşit saatler

El-sa'at el-mu'tedil nedir? Astronomide mutedil saatler nedir? Eşit saatler ne demektir?

Eşit saatler; (Latincesi ile Hararum aequlium, Eski Türkçesi ile El-sa'at el-mu'tedil, İngilizcesi ile equal hours ya da equnoctial hour); astronomide, günün uzunluğu ve kısalığına göre sayıları farklılaşan ama süreleri eşit saatlerdir.

Bir gün, Güneş'in doğuşundan ertesi gün doğuşuna kadar, kürenin bir dolanımıdır. Yani günün uzunluğu 360 derecelik dolanıma eşittir. Gün, öğle vaktinden başlar, ertesi günün öğle vaktine kadar sürer ve 24 saate bölünür. Her bir saatin uzunluğu 15 dereceye eşittir. Buna eşit saatler adı verilir.

Gecesiyle birlikte her bir gün 24 saate bölünür. Böylece, her bir saatin uzunluğu 15 derecelik dolanıma eşit olur. Burada dikkate alınmayacak bir miktar daha vardır. Buna eşit saatler adı verilir. Çünkü bu saatlerin uzunluğu faklı değildir. Gündüz yayı 15'e bölündüğünde, çıkan (sonuç) eşİt gündüz saatlerinin miktarıdır. Aynı şekilde gece yayı da 15'e bölündüğünde çıkan (sonuç) gece saatlerinin uzunluğu olur. Gece saatlerinin miktarı, gündüz saatlerinin 24 saatten çıkarılmasıyla elde edilen miktardır."


Benzer Haberler & Reklamlar