Müzecilik, sahada icra ediliyor ama 'müzeci kimdir?' sorusuna tek ve net bir yanıt verilemiyor. Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği Başkanı Cürgen; Müzecilik sadece arkeolog ve sanat tarihçileri, sadece etnografya ve arkeoloji müzelerinde yapılan bir meslek olarak dar bir tanımın içinde tutulmamalı" diyor.
Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği Başkanı ve Beşiktaş JK Müzesi Müdürü Canan Cürgen, müzeciliğin sadece arkeolog ve sanat tarihçileri, sadece etnografya ve arkeoloji müzelerinde yapılan bir meslek olarak dar bir tanımın içinde tutulmaması gerektiğini belirterek, "Böyle olduğunda müzecilik mesleğinin uzman personeline erişilemiyor. Biz bu duruma dikkati çekmeye ve müzecilik tanımları oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.
Cürgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin, Türkiye'de çağdaş müzecilik anlayışı ve uygulamalarının gelişmesi, hizmet kalitesinin artarak uluslararası standartların sağlanması, müze çalışanlarının mesleki bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla 2010'da kurulduğunu anlattı.
Derneğin bir anlamda mesleki dayanışma ve iletişimi sağladığını vurgulayan Cürgen, tüm müzelerin amacının, Uluslararası Müzeler Konseyi'nin belirlediği tanıma uygun, çağdaş kültür kurumları olarak işlev görmesinin sağlanması olduğunu kaydetti.
Bu amacın yanı sıra mesleki standartlar ve etik değerler doğrultusunda Türkiye'de müzeciliği bir meslek olarak desteklemek ve müzecilerin gelişiminde aktif rol almak arzusuyla yola çıktıklarını belirten Cürgen, temel amaçlarının, müzeciler arasında sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek, dayanışmayı sağlamak olduğunu aktardı.
- "Mesleğin sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz"
Canan Cürgen, mesleğin sorunlarını saptamaya, çözümler üretmeye ve bunları çözmeye yönelik girişimlerde bulunmaya çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Başta müzecilik alanında faaliyet gösteren uzman, akademisyen ve çalışanlara yönelik hizmet verecek, eğitimi, iletişimi ve dayanışmayı sağlayacak bir platform olarak faaliyet göstermek üzere kurulduk. Müzecilik bir meslek fakat müzelerde çalışanlar açısından değerlendirildiğinde resmi bir tanıtımı olmayan bir meslek. Müzecilik, sahada icra edilen ama 'Müzeci kimdir?' diye sorduğumuzda, tek ve net bir yanıtı olmayan bir meslek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerde uzman arkadaşlarımız sanat tarihçisi ya da arkeolog kadrosundan müzeci olarak çalışıyor. Sanat tarihi, arkeoloji eğitimi almamışsanız, devlet müzesinde çalışmanızın, kadro almanızın, istihdam edilmenizin imkanı yok. Müzeci genelde arkeolog ya da sanat tarihçisi olarak düşünülüyor. Örneğin işletme, kültür yönetimi, dil bilimi bitirmiş, müzecilik üzerine yüksek lisans eğitimi almış, müzecilik alanında uzmanlık bilgisine ihtiyaç duyulduğu aşikar olan uzmanları iletişim halinde tutmayı amaçlıyoruz. Müzecilik sadece arkeolog ve sanat tarihçileri, sadece etnografya ve arkeoloji müzelerinde yapılan bir meslek olarak dar bir tanımın içinde tutulmamalı. Böyle olduğunda müzecilik mesleğinin uzman personeline erişilemiyor. Biz bu duruma dikkati çekmeye ve müzecilik tanımları oluşturmaya çalışıyoruz."
- "Müzelerdeki bütün çalışanlara ulaşmak arzusundayız"
Müzecileri, sahada çalışan akademisyenleri dernek çatısı altında bir araya getirdiklerini ifade eden Cürgen, başta istihdam olmak üzere mesleğin sorunlarını görünür kılmak için faaliyetler düzenlediklerini söyledi.
Canan Cürgen, Türkiye'de 300 civarında müze bulunduğunu belirterek, "Müzelerdeki bütün çalışanlara ulaşmak arzusundayız. 100 civarında üyemiz var. Anadolu'ya etki etmemiz, İstanbul'dan sağlıklı, verimli olmuyor. Diğer illerdeki arkadaşlarımızın derneğimize üye olmasını sağlayarak, onlara temsilcilik vererek, derneğin etki alanını genişletmek yönünde çalışmalar yapacağız." diye konuştu.
Sibel Kurtoğlu - AA