Mysore Krallığı: Maisur krallığı

Maisur krallığı nedir? Mysore krallığı nedir?

Mysore Krallığı (Maisur Krallığı); 1399 - 1947 yılları arasında Hindistan'ın güneyinde hüküm süren devlettir. Mysore Krallığı 1399’da ilk hükümdarı Yaduraya tarafından kuruldu. Maisur Krallığı adını kurulduğu kentten almaktadır. Maisur aynı zamanda krallığın ilk başkentidir. (Bakınız: Maisur: Mysor)

 1423'te Yaduraya'nın yerine tahta Chamaraja Wodeyar geçmiştir. Devlet uzun yıllar boyunca  Wadiyar (Wodeyar) hanedanı tarafından yönetilmiştir. Mysore Krallığı, en kudretli yıllarını 18. yüzyılda Sultan Haydar Ali ve oğlu Tipu Sultan döneminde ulaştı. Mysore Kaplanı olarak ünlenen Tipu Sultan (Tippu Sahib / Fateh Ali Tipu) İngiliz emperyalizmine karşı direndi. Osmanlılarla da temasa geçen ve II. Abdulhamid'le ittifak arayışına giren Tipu Sultan, devletin bekasını korumak için yoğun çaba sarf etmiştir. Bu dönemde bir süre coğrafik olarak ve askeri açıdan büyüyen devlet, İngilizlerin siyasi hamleleri karşısında başarılarını sürdürememiştir.

İngizlerle dört savaş yapılmış, son ikisinde yenilen Krallık, Tipu Sultan’ın ölümüyle zayıflamıştır.

1799'da tahta II. Krishnaraja Wodeyar geçmiştir. 1800'de ülke İngiltere'nin kontrolüne girmiştir. Mysore artık bir prenslik statüsündeydi. Wodeyar hanedanı ülkeyi, Hindistan’ın bağımsızlığını ilan ettiği 1947’e kadar “Deccan platosu” olarak adlandırılan rejimle İngilizlerin güdümünde yönetti.

1940'ta krallığın başına son hükümdar Jayachamaraja Wodeyar geçti. 7 yıl sonra, krallık Hindistan Cumhuriyeti'ne bağlı bir eyalet olmuştur.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar