Nabukadnezar

Nabukadnezar kimdir?

Nabukadnezar I ve Nabukadnezar II: Babil Kralları
 

Nabukadnezar I: MÖ 1124-1103 arasında hüküm süren Babil kralı.

Ninurta-Nadin-Sumi’nin oğlu ve halefidir, 2. İsin sülalesine mensuptur.

Babil’i yağmalamış olan Elamlılardan öç almak için bölgeye sefer düzenleyerek Elam’ın başkenti Susa’yı ele geçirdi. Böylece asırlardır Babil için bir tehdit olan Elamlıları yenerek Mezopotamya tarihinde önemli bir yer edinmiş, Marduk heykelinin geri alınmasıyla coşkuya kapılan halk tarafından Büyük Sargon’unkine yakın efsanevi bir konuma layık görülmüştür.

Yazıtlardan öğrendiğimize göre Nabukadnezar’ın Marduk’a yakarışları tanrının öfkesinden vazgeçmesine ve Elam seferinde başarı kazanılmasına neden olmuş.

Nabukadnezar II: MÖ 630-562. MÖ 605-562 arasında hüküm sürmüş olan Babil kralı.
Kalde hanedanına mensuptur. Nabopolassar’ın oğlu ve halefidir.

MÖ 605’te birleşik Mısır ve Asur kuvvetlerini Karkamış Savaşı’nda mağlup ettikten sonra Levant bölgesini kontrolü altına almıştır.

MÖ 587’de, Mısır’dan yardım umarak isyan eden Kudüs kralını yendi ve kenti ele geçirdi. Kentin yönetimine atadığı Zedekiah MÖ 586’da yeni bir isyan başlatınca çok sayıdaki Kudüslüyü Babil’e sürgüne yolladı.
Babil’i en fazla güzelleştiren krallardan biridir. Ayrıca on iki büyük kentte de imar faaliyeti başlatmıştır.

Antik dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Babil’in Asma Bahçeleri’ni, bir Med prensesi olan karısının vatanına duyduğu özlemi gidermek için onun yaptırdığı söylenir.

Babil’in surlarını yeniletti, saraya eklemeler yaptırdı, Esagila Tapınağı’nı ve ziguratı tamamlattı. Ölünce yerine oğlu Amel-Marduk geçti.
Uzun süre tahtta kalan Mezopotamya krallarından biridir.
Elde ettiği askeri başarılar sebebiyle hükümdarlığı sırasında başkent Babil en parlak dönemini
yaşamıştır.
Döneminin yazıtları onu, Babil geleneğini sürdüren adil bir hükümdar, tanrıların ve yazı sanatlarının hizmetçisi ve ölümsüzlük kazanma yolunda mimari eserlerine güvenen bir kral olarak tasvir eder.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar