Cüce T-Rex (dwarf tyrant) denilen Nanotyrannus dinozor türünün aslında hiç var olmadığını öne süren yeni bilimsel araştırma yayınlandı.
Yaklaşık otuz yıldır dünyanın çeşitli yerlerindeki bazı fosillerin cüce t-rex dinozorlara ait olup olmadığı tarşılıyor.
1988 yılında, paleontolog Robert Bakker ve Cleveland Doğal Tarih Müzesi’ndeki meslektaşları, 1942’de keşfedilen ve sergilenen bir örneği tekrar sınıflandırdı.
2001 yılında başka bir grup, Montana’daki Ekalaka şehrinin yakınlarında küçük bir Tyrannosaurus’un iskeletinin neredeyse tamamını keşfetti. Grup, bir koşu atından biraz daha büyük olan bu iskelete Jane adını verip, onu yavru Tyrannosaurus Rex olarak sınıflandırdılar.
Buna rağmen az sayıda birkaç uzman, kafatası ve kemiklerin şeklinin T-rexlerden farklı oluşuna dikkat çekerek iskeletin Nanotyrannus türüne ait olduğu konusunda ısrar etmeye devam ettiler.
Science Advences (Bilimsel Gelişmeler) dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Holly Woodward önderliğindeki araştırmacılar, Jane ve Petey adındaki bir başka hayvanın kaval ve kalça kemiklerinden alınan örneklerle mikroskobik bir analiz yürüttü.
Paleohistoloji olarak da bilinen bu yöntem, ikisinin de yetişkin değil, birer yavru olduklarını doğruladı ki bu da Nanotyrannus diye türün hiç var olmadığı anlamına gelmekteydi.
“Bütün bir fosil kemiğin mikroskobik boyutlara kadar fosilleşmesi gerçekten de çok harika bir şey,” diyor Woodward: “Büyüme oranını, yaşını ve olgunluk seviyesini anlayabiliyoruz.”
Sadece Yarım Düzine Örnek Biliniyor
Grup aynı zamanda, tıpkı bir ağacın yaşını belirlerken yapıldığı gibi, iki hayvanın kemiğindeki halkaları sayarak yaşlarını belirleyebilmiş: Jane 13 yaşındayken, Petey 13 yaşındaymış.
Bu araştırma, bilim insanlarının bir dinozorun yumurtadan çıkışından yetişkinliğine kadar geçen yirmi yıl hakkındaki sınırlı bilgisine katkıda bulunuyor.
“Herkes T-Rexleri sever ancak nasıl büyüdükleri hakkında çok şey bilmiyoruz,” diyor Woodward.
“T-rex muhtemelen dünyadaki en popüler dinozor ve elimizde sadece onların koca iskeletleri var.”
Bunun biraz da koleksiyoncularla halkın bulunabilecek ve sergilenebilecek en büyük T-rex iskeletlerini bulma takıntısından kaynaklanıyor.
Woodward’ın söylediklerine göre, ne yazık ki genç T-rexlerin sadece 5 ile 7 kadarının fosillerinin var olduğu biliniyor. Ayrıca bunlardan bazıları araştırmacılara açık olmayan özel koleksiyonlarda yer alıyor.
Kaynak: Sciencealert Çeviren: Şevval Kara - Beyinsizler.net