Neko Firavun

Firavun Neko kimdir?

Neko I: MÖ 672-664 arasında hüküm sürmüş Mısır firavunu.

Yirmi altıncı sü­laleye mensuptur. Asurbanipal Mısır’ın istilasını MÖ 667/6’da tamamladığın­da, kendine bağımlı krallar statüsünde Neko’yu Memfis ve Sais’in kralı ola­rak atar.

Herodotos’un Neko’yu Ethiopia’lı Sakabos’un öldürdüğünü yazma­sına rağmen Tantamani’nin Memfis’i ele geçirdiği mücadele sı­rasında öldüğü sanılır. Ölünce yerine oğlu Psammetikhos I geçti.

 

Neko II: MÖ 610-595 arasında hüküm sürmüş Mısır firavunu.

Yirmi altıncı sü­laleye mensuptur, Psammetikhos I’un oğlu ve halefi, Neko I’nun torunudur.

MÖ 609’da Asur devletinin yıkılmasından doğan boşluk sonucu, bir süreliği­ne Suriye ve Filistin bölgesinde geniş toprakları kontrolünde tuttu (Megiddo Savaşı). Mısır’ın bu şekilde güçlenmesinden rahatsız olan Babil kralı Nabukadnezar II MÖ 605’te Karkamış Savaşı’nda Neko komutasındaki Mısır ordusunu mağlup etti. Savaşın ardından dört yıl daha süren mücadele dönemi so­nucu Neko Levant bölgesini Babil Devletine bırakmak zorunda kaldı.

Onun döneminin Mısır açısından kazanımlarından biri donanma kuvveti oluşturul­masıdır.Herodotos’a göre Neko Mısır deltasındaki ticaretin gelişmesi karşı­sında Nil Irmağı’ndan Kızıldeniz’e açılan bir kanalın yapımını başlattı. Olumsuz bir kehanet yüzünden yarıda bırakılan bu kanal Dareios I döneminde açılmıştır. Yine Herodotos’a göre Afrika’nın çevresini boydan bo­ya gemiyle dolaşmak için bir sefer düzenlemiştir.

Yunan kent devletleri ile iyi ilişkiler sürdürdü, zaman zaman onlardan paralı asker temin etti.


Benzer Haberler & Reklamlar