Neoptolemos

Neoptolemos kimdir?

1. Neoptolemos: MÖ 4. yy. Makedonyalı komutan.

Büyük İskender’in ge­nerallerinden idi. İskender’in ölümünden sonra Perdikkas tarafından Pers ül­kesi satraplığına getirildi.

İyi bir yöneticilik gösterememesi üzerine bölgesin de isyan çıktı. Kapadokya satrabı Eumenes isyanı bastırmak için bölgeye gitti. Çıkan çarpışmada Neoptolemos öldü.

2. Neoptolemos: Adı yeni savaşçı anlamına gelen Neoptolemos Akhilleus'un oğludur.

Onu kız kılığında Skyros kralı Lykomedes'in hareminde bulunduğu sıralarda üretmişti. Akhilleus orada Pyrrha adıyla saklandığı için, oğluna Neoptolemos'tan başka Pyrrhos (yani kızıl saçlı) adı verilmiş (Akhilleus). Babası Troya savaşına gidince, Neoptolemos'u dedesi Lykomedes yetiştirir. Akhilleus öldükten sonra da Troya şehrinin ancak oğlu savaşa katılırsa düşeceği üstüne bir fal çıkmış, delikanlıyı alıp getirmek üzere de elçiler gönderilmiş. Bunlar Neoptolemos'la birlikte Troya'ya giderken Lemnos adasında durak vermişler, orada Akhilleus'un oğlu hasta olan Philoktetes'i Troya'ya gelmeye kandırmış (Philoktetes). Troya'da Akha ordusu Neoptolemos'u coşkuyla karşılamış, yiğit babası gibi yararlık göstererek Telephos'un oğlu Euryplos'u öldürmüş ve adını taşıyan bir savaş oyunu (pyrrhike) düzenlemiş. Troya atında bulunup şehrin ele geçmesine yardım eden savaşçılardandır. Şehir düştükten sonra Hektor'un oğlu Astyanaks'ı surdan aşağı atarak öldürür ve Andromakhe'yi esir olarak alır (Andromakhe). Babasını anmak üzere de mezarı üstünde Priamos kızı Polyksene'yi kurban eder (Polyksene). Neoptolemos savaş dönüşü Epir bölgesine yerleşir. Peleus'un ülkesine dönmeyip de Epir'e yerleşmesinin nedeni üstüne efsaneler birbirini tutmaz. Neoptolemos birçok efsanelerde Hermione'nin kocası olarak gösterilir. Ama Menelaos kızından çocuğu olmadığı halde, Andormakhe'den üç oğlu olmuş. Bunu kıskanan Hermione'nin teyze oğlu ve nişanlısı Orestes eliyle Neoptolemos'u öldürmesi tragedya yazarlarının işledikleri bir motif olmuştur.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar