Nesli tükenen kaplumbağanın fosili bulundu

Nesli tükenen kaplumbağanın fosili bulundu

Bahamalar'da 850 yıl önce nesli tükenen Chelonoidis Alburyorum cinsi deniz kaplumbağasına ait 1000 yıllık fosil bulundu.

İlk kez türü yok olan tropik bir türden DNA örneği alındı. Bilimadamlarına bu imkanı sağlayan
Bahamalar'da deniz dibindeki Sawmill adı verilen koyukta bulunan son derece iyi korunmuş bir deniz kaplumbağası fosili oldu.

Kimyasal etkenlerin canlılara ait hücreleri çürütmesi nedeniyle özellikle de deniz altında bozulmamış fosil bulmak pek mümkün olmuyor. DNA'nın uzun süre bozulmadan kalması için, soğuk, kuru ve havasız koşullarda kalması gerekiyor. Bahamanın mavi sularının içinde 80 feet derinlilkte yer alan Sawmill kovuğunda bitki ve hayvanların bozulmasıyla oluşan oksijensiz ortam ölü kaplumbağa kalıntısını korumayı başardı ve araştırmacıların 1000 yıl sonra DNA'yı örneği bulmasına izin verdi.

Bahamalar'daki Great Abaco Adası açıklarına dalış yapan Florida Üniversitesi dalgıçları, soyu tükenmiş kaplumbağa türüne ait 1.000 yıllık iskelet buldular. 850 yıl önce nesli tükenen Chelonoidis Alburyorum cinsi deniz kaplumbağası fosilinin DNA'sını bozulmamış halde bulunması büyük sevinç doğurdu.

Royal Society B Proceedings dergisinde yayınlanan makaleye göre Florida Üniversitesi'nden David Steadman,  "Bu, tropik bir türü moleküler verilerle evrim bağlamına incelemeyi sağlayabilen ilk bulgu oldu. Kaplumbağanın evrim tarihini bir araya getirmek, bugünün tropikal türlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak" dedi.

  İskelette korunmuş kemik kolajeni, araştırmacıların bulguları incelemesine yardımcı olurken, bilim insanları kaplumbağanın neslinin tükenişinin insanların bölgeye yerleşiminden hemen sonra olduğuna dikkat çekiyor.

Makale yazarı David Steadman,"İnsanın gelişi kaplumbağaların ölümünü sağladı.Kaplumbağanın anatomisi, yaşamı ve evrim bağlamı hakkında şimdi daha çok şey biliyoruz. Şimdi hedefimiz bunu diğer türlerle sağlayabilmek"
diyor...


Benzer Haberler & Reklamlar