Nijerya'da yasalar çalınan tarihi eserlerin iadesini sağlayacak hale getirileek

Nijerya hükümeti, sömürgecilik döneminde Avrupa'ya kaçırılan tarihi eserlerin ülkeye iadesini kolaylaştıracak yasaları güçlendirmek için planlar yapıyor.

Ekonomik ve Mali Suçlar Komisyonu (EFCC) Başkanı Olanipekun Olukayode, başkent Abuja'da düzenlenen "Afrika'da Yolsuzlukla Mücadele Kurumları Ağı"nın toplantısına katıldı.

Olukayode, yaptığı açıklamada, Nijerya hükümetinin, çalınan tarihi eserlerin ülkeye geri getirilmesini kolaylaştıracak yasaları güçlendirmek için planlar yaptığını belirtti.

Planlarla ilgili ayrıntılı bilgi vermeyen Olukayode, Afrika'daki varlıkların geri kazanımıyla ilgili bölgesel yasaları güçlendirmeyi da planladığını söyledi.

Sömürge öncesi ve sömürge döneminde Nijerya'ya ait "Oba" bronz heykelinin de aralarında bulunduğu yüzlerce tarihi eser, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müzelerde sergileniyor.

Nijerya, sömürge döneminde kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesi konusundaki ısrarını sürdürse de İngiltere başta olmak üzere bazı ülkeler, tarihi eserlerin iade edilmesi fikrine sıcak bakmıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar