Nikaia

Nikaia neresidir?

Nikaia: İznik.

Kuzeybatı Anadolu’da, İznik Gölü’nün doğusunda kurulmuş antik kent.

Efsaneye göre kentin kurucusu tanrı Dionysios’tur.

Önceleri asması bol anlamında Helikore adıyla var olan bu kent sonraları Antigonos I Monophtalmos tarafından (MÖ 316) Antigoneia adıyla kurulmuştur.

Issos Savaşı’ndan sonra Büyük İskender’in komutanlarından Lysimakhos kenti ele geçirip yeniden inşa etmiş ve adını, karısının adıyla Nikaia olarak değiştirmiş­tir.

MÖ 282/81 Bithynia Krallığının eline geçti.

I. Mithradates Savaşı’nın baş­larında komşusu Nikomedia’nın uğradığı yağmanın bir benzerinden çekinen kent halkı kapılarını Romalılara açtılar.

MÖ 72’de Roma kontrolüne girdikten sonra coğrafi konumunun yarattığı olanaklar sayesinde gelişti. Pompeius kente geniş araziler bağışladı.

Traianus döneminde valilik yapan Plinius (genç) kenti büyüttü.

MS 123’te Hadrianus’un kenti ziyareti sırasında başlanan sur güçlendirme işlemi ancak MS 258’de Gotların kenti yağmalamaların­dan sonra tamamlanabildi.

Sonraları rakibi Nikomedia’nın gelişmesiyle yavaş yavaş önemini yitirdi.

Constantinus I döneminde Hıristiyanlık dini ile ilgili Birinci Konsil’in toplantı yeri olarak ün kazandı (MS 325).

Strabon’un anlat­tığına göre caddeler birbirini dik keserdi ve gymnasium’un ortasına konan bir taştan kentin dört kapısı da görülebilirdi.

Tarihçi Dio Casius kentin tanınmış yurttaşlarındandır.

2. Nikaia: Geç ilkçağın mitograflarının yazdığı bir efsaneye göre, Nikaia Sangarios (Sakarya) ırmağı ile tanrıça Kybele'nin kızıdır.

Kız oğlan kız kalmaya ant içen bu nympha erkekten kaçar, yalnız avcılıktan hoşlanırmış. Hymnos adlı bir çoban gönül vermiş ona, ama Nikaia delikanlıyı yanına yaklaştırmamış, karşı koymaya çalıştığı bir anda da attığı bir okla onu yere serip öldürmüş. Tanrı Eros kızın bu davranışına çok içerlemiş ve Dionysos'a ait olacağına karar vermiş. Nikaia'yı derede yıkanırken çıplak gören şarap tanrı kıza tutulmuş, kendisini Hymnos gibi öldürmeyi kurduğunu anlayınca da, Nikaia'nın su içtiği bir ırmağa şarap karıştırmış. Kız sarhoş olunca Dionysos muradına ermiş. Nikaia gebe kalmış. Önce canına kıymayı denemiş, ama sonra tanrıya boyun eğmiş ve ona birçok çocuklar doğurmuş.

Dionysos da Hindistan'a yaptığı yolculuk dönüşünde Nikaia'nın şerefine bir şehir kurup ona sevgilisinin adını vermiş. Bu şehir ilkçağda Nikaia, bugün İznik diye anılan şehirdir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar