Nikomedes

Nikomedes kimdir?


Nikomedes I: MÖ 255. Yaklaşık MÖ 279-255 arasında hüküm süren Bithynia kralı.

Zipoites’in oğlu ve halefidir. Babasının Antiokhos I Soter’e karşı giriştiği mücadeleyi devralmıştır. Bu mücadelesinde Herakleia Pontika’dan paralı asker tedarik etti. Ayrıca İstanbul Boğazı’nın batısında bulunan Galat grupları kendi safında kullanmak niyetiyle Anadolu’ya davet etmesi Anadolu tarihinde önemli sonuçlara yol açmıştır.

Yaklaşık MÖ 265’te kendi adını verdiği Nikomedia’yı kurdu ve başkent edindi. Döneminde krallığı do­ğuda Sangarios Irmağı’nın ötesine, güneyde de Nikaia’ya değin genişledi. Çeşitli imar faaliyetlerinde bulundu, Hellenistik kültürün ülkesinde yayılma­sını sağladı. Sikke bastıran ilk Bithynia kralıdır.

Ölümünden sonra yerine oğlu Ziaelas geçti.

Nikomedes II Epiphanes: MÖ 149-127 arasında Bithynia kralı. Prousias II’ın oğludur. Babasına karşı isyan ederek tahta geçti. Gençliğini Roma kentinde rehine olarak geçirdi.

Tahta geçmesinden sonra Yunan kentleri ile iyi ilişki­ler yürüttü. Roma’nın müttefiği olarak Aristonikos ayaklanmasının bastırılmasına yardım kuvvetleri gönderdi. Karşılık olarak istediği Frigya toprakları kendisine değil Mithradates V Euergetes’e verilmiştir.

Nikomedes tahtta iken Pergamon Krallığının vasiyet yoluyla Roma’ya katılması sonucu krallığı böl­genin en güçlü devleti oldu. Ölümünden sonra yerine oğlu Nikomedes III Euergetes geçti.

Nikomedes III Euergetes: Yaklaşık olarak MÖ 127-94 arasında Bithynia kra­lı. Nikomedes II Epiphanes’in oğlu ve halefidir.

Yunan kentlerine yaptığı yardımlar sayesinde Euergetes (hayırsever)’ lakabını almıştır. Pontos kralı Mit­hradates VI ile anlaşarak Paphlagonia bölgesini ele geçirmek üzere plan yaptı. Ayrıca kraliçe Laodikea ile evlenerek Kapadokya’yı eline geçirmeyi umuyordu. İki planı da Roma’nın işe karışması sonucu engellendi. Ölümün­den sonra yerine oğlu Nikomedes IV Philopator geçti.

Nikomedes IV Philopator: Yaklaşık MÖ 94-74 arasında hüküm süren son Bithynia kralı.

Nikomedes III Euergetes’in oğlu ve halefidir. Pontos kralı Mithradates VI tahttan Nikomedes’i indirip yerine onun kardeşi Sokrates’i geçirmeye çalıştı ve kısa bir süreliğine bunu başardı. Fakat Nikomedes tahtı­nı geri almak için Roma senatosundan yardım aldı ve MÖ 89’da tekrar kral oldu. Roma’nın baskısı ile Pontos ülkesine akınlar yaptı ve böylece I. Mit­hradates Savaşı’nın başlamasını hızlandırdı.

Savaş başladığında ise Mithradates’in ilk saldırdığı yer onun ülkesi oldu. Tekrar Roma’ya kaçtı, Sulla’nın Mithradates’i yenmesinden sonra tahtına geri döndü. Mytilene kuşatması sıra­sında Iulius Caesar Nikomedes’e Roma elçisi olarak gönderilmiş ve yardım kuvveti talep etmiştir. Ancak Nikomedes’in sarayında gereğinden uzun za­man geçirmesi aralarında aşk ilişkisi olduğu yolunda söylentilere yol açtı. Vasiyet olarak krallığının Roma’ya devrini öngörmüştü.

MÖ 74’teki ölümünden sonra ülkesi Roma’ya bağlandı.


Benzer Haberler & Reklamlar