Norveç'te bileği taşı üstünde runik yazı bulundu

Norveç'te bileği taşı üstünde runik yazı bulundu

Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan küçük bir obje, Ortaçağ insanlarının Runik yazı dilini nasıl kullandığına dair önemli sorular doğurdu. Taş üstünde beş adet Runik simge bulunuyor. Sonuncusu kırılmış ve ikincisi diğerlerine göre biraz daha silik.

Ekim ayında, Norveç Kültürel Miras Araştırmaları Enstitüsü’nden bir arkeolog, Oslo'da Ortaçağ tabakalarında MS 1050-1500 yılları arasına tarihlenen küçük bir obje buldu.

Araştırma ekibinden Kristine Ødeby, “Arkeolojik kazılarda Runik yazılar bulmak oldukça nadir durum ve söylentiler diğer arkeologlar arasında hızla yayıldı.” diyor.

Daha sonra bulunan kayraktaşı parçanın, bir bileği taşının parçası olduğu anlaşıldı. Bir bileği taşının üstünde Runik yazı bulunması oldukça sıradışı bir durum. Daha önce Norveç’in batı kıyısındaki Bergen kentinde Vikin dönemine ait bir örneği bulunmuştu.

TAŞIN ÜZERİNDE NE YAZIYORDU?

Bazı harflerin belirlenmesi oldukça zor olsa da, bileği taşının üzerindeki Rünik yazıda, “æ, r, k, n, a” harfleri var gibi görünüyor. Ancak bunun ne demek olduğunu anlamak kolay bir iş değil.

Enstitünün Runik yazı uzmanları, bu yazının bir kişinin adı olabileceğinden, “korkmuş” “çirkin” ve “ağrı” gibi kelimeler olabileceğine dair çok çeşitli yorumlamalar yapıyor.

KAREN HOLMQVİST: BARASIZ BİR YAZMA GİRİŞİMİ

Enstitüden doktora öğrencisi ve Rünik yazı uzmanı Karen Holmqvist, “Bu, muhtemelen başarısız bir isim yazma girişimi ya da daha önemsiz bir yazıt, ancak bunun eğitimli bir Rün oymacısı olmadığını da görebiliyoruz.” diyor.

Bulgular, Rünik yazı sanatının ortaçağda Norveç’te nispeten yaygın olduğu algısına katkıda bulunuyor. Muhtemelen buradaki birçok kişi yazmayı biliyordu fakat eğitimli değildi.

Holmqvist, “Belki de bazı garip Rünler bulmamız garip değildir. Sadece yazmayı öğrenirken nasıl yazdığınızı bir düşünün.” diyor.

“Bu bileği taşının arkasındaki Ortaçağ insanı muhtemelen bu gruba aitti. Rünleri biliyorlardı, ama muhtemelen onları biraz karıştırıyorlardı.”


Norsk institutt for kulturminneforskning. 6 Aralık 2017. Arkeofili.com


Benzer Haberler & Reklamlar