Arkeologların Norveç’te bulduğu ahşap zarda 1 ve 2 rakapları yok, 4 ve 5 sayısı ise çift olarak yer alıyor. Ahşap zarın kumar oynarken hile yapmak için özel tasarlanmış olabileceği iddia ediliyor.
Bergen’deki Vågsbunnen semtindeki arkeolojik kazılar sırasında, Orta çağdan kalma bir caddenin yanında “tuhaf bir zar” bulundu.
Live Science'nin haberine göre; Norveç Kültür Varlıkları Araştırma Enstitüsü arkeolog ekibi: “Bergen’de şimdiye kadar Orta Çağ’dan kalma 30’dan fazla zar bulundu. Bu nedenle zarın keşfi aslında sürpriz değil. Ancak diğer taraftan bu zar oldukça özel.” diyor.
Normal bir zarın, altı tarafının her birinde 1’den 6’ya kadar noktalarla yazılan rakamlar vardır. Fakat bu zarda durum farklı. “Vågsbunnen’de bulunan bzarda, 1 ve 2 sayısı yerine 5 ve 4 eklenmiş, yani iki tane 5 ve iki tane 4 sayısı var.” diyor.
Zarın 1 ve 2 yerine, ikişer adet 4 ve 5 sayıları kullanılan bir oyun için tasarlanmış olma ihtimalii var. Ancak arkeologlar aldatma için kullanılma ihtimalinin daha fazla olduğuna inanıyorlar.
Hilenin nasıl işlediği henüz belli değil. Oynanan kumar oyununda 4 ve 5 atmak iyi, fakat 1 ve 2 atmak kötü olmalıydı.
Arkeologlar, kumarın 1276’da Bergen’de yasaklandığını ama bunun insanların kumar oynamasını durdurmadığını söylüyor.
Norveç Kültürel Miras Araştırmaları Enstitüsü’nde bir arkeolog olan Ingrid Rekkavik, “Zar ile kumar oynamak, tam olarak bir şans işiydi ve bunun gibi bir zar, birinin yakalanana kadar oyunu kazanmasına yardımcı olabilirdi.” diyor.
Kazıların proje yöneticisi Norveç Kültür Varlıkları Araştırma Enstitüsü arkeologu Per Christian Underhaug, zarların 1400’lü yıllara dayanan bir ahşap sokağa yakın bulunduğunu söylüyor. Bu bölgede birçok han ve bar yer alıyordu. Yani bu bölgelerde kumar oynanmış olma olasılığı oldukça yüksek.
Rekkavik, bir hilecinin yakalandıktan sonra diğer birinin yakalanmamak için zarı dışarı atmış olabileceğini söylüyor. Diğer bir ihtimal ise, dolandırıcının rakibi tarafından suçüstü yakalanıp zarın sokağa atılmış olabileceği.
Rekkavik, “Hilecinin nasıl yakalandığı bilinmiyor ama olayın kavgaya yol açmış olması muhtemel.” diyor.
Serdar Cülük - Arkeofili