İzmir'in Ödemiş ilçesinin tarihi mahallesi Birgi'de 1760'lı yıllarda yapılan ve Ege Bölgesi'ne özgü mimari üslubun bir örneği olarak gösterilen Çakırağa Konağı'nın restore edildikten sonra ziyarete açılışı için tören düzenlendi.
Ödemiş'in tarihi mahallesi Birgi'de 1760'lı yıllarda yapılan ve Ege Bölgesi'ne özgü mimari üslubun bir örneği olarak gösterilen Çakırağa Konağı'nın restore edildikten sonra ziyarete açıldı. Konağın ziyarete açılış törenine il ve ilçe protokolü ile Birgi halkı katıldı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, açılış töreninde İzmir'in de tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginliğe sahip olduğunu belirterek, doğal güzellikler, kültür ve gastronomi gibi değerlerle öne çıkan kentin geleceğini sürdürülebilir turizmin belirleyeceğini svundu ve "UNESCO'nun geçici miras listesine aldırdığımız, uzun geçmişi boyunca birçok uygarlığa ev sahibi olan Birgi, bu çerçevede çok önemli bir potansiyele sahip. Türk sivil mimarisinin en nadide örneklerini görebildiğimiz, her yeri asırlık çınarlarla, ceviz ve kestane ağaçlarıyla bezeli şirin Birgi'yi Dünya Turizm Örgütünün Dünyanın En İyi Turizm Köyleri listesine teklif ettik ve kabul gördü. Bu listede yer alan Türkiye'deki 5 köyden biri oldu." dedi.
Restore edilerek yeniden ziyarete açılan Çakırağa Konağı'nın da ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden biri olduğunun altını çizen Yavuz, konağın Osmanlı gündelik yaşamının anlaşılması açısından da önemli bir bilgi kaynağı olduğunu, nadide duvar ve tavan süslemeleri, kalem işleri ve ahşap oymacılık konularında da örnek gösterildiğini belirtti.
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy 3 bin yılı aşkın tarihiyle Birgi'nin, Türkiye'nin önemli tarih, kültür, doğa, inanç turizmi noktalarından biri olduğunu belirtti.
AA