On Gözlü Köprü’nün doldurulan gözleri açıldı

On Gözlü Köprü’nün doldurulan gözleri açıldı

Diyarbakır’da Dicle Nehri üzerindeki On Gözlü Köprü’nün kapatılarak çay bahçesine dönüştürülen 2 gözü, tepkiler üzerine tekrar açıldı.

Yapımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Diyarbakır İli Dicle Vadisi, Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Yapım İşi” çerçevesinde On Gözlü Köprü’nün etrafında ve Kırklar tepesinde çalışmalar sırasında köprünün her iki ucundaki ayaklar ikisi doldurulmuştu.

Diyarbakır’da Dicle Vadisi’nin simgelerinden On Gözlü Köprü’nün iki gözünün çay bahçesine dönüştürülmek için toprak ile doldurulduğu anlaşılınca halk olaya tepki  gösterdi.

Tepkiler  üzerine, tarihi On Gözlü Köprü’nün kapatılan 2 gözünün açılması için iş makineleriyle temizleme çalışmalarına başlandı. DSİ 10’ncu Bölge Müdürlüğü’ne ait iş makineleri, Dicle Nehri’ne inerek köprünün gözlerini kapatan dolguyu temizlemeye başladı. Tepkiler üzerine harekete geçen yetkililer, yıkım çalışmasına başladı.

DSİ 10’ncu Bölge Müdürlüğü’ne ait iş makineleri, On Gözlü Köprü’ye gelerek, dolgu ile kapatılan köprü gözleri yakınından nehire indi. Dicle Nehri’ne inen iş makinesi, betonla doldurulan bölümleri yıkım çalışmasına başlarken, işletme sahibi ve yakınları da bloklar üzerine konulan tabure ve masaları topladı.

Yıkım çalışmalarını yöneten DSİ 10’ncu Bölge Müdürü Murat Dağdeviren, tepkiler üzerine harekete geçtiklerini belirterek, her iki taraftaki kapatılan gözleri yaklaşık 10 gün içerisinde açacaklarını söyledi.

Dağdeviren, “Bilindiği üzere dere yatakları akarsu yatakları, kanunlarımız gereği mülkiyete, özel kullanıma konu olamaz. Kamunun ortak malı durumundadır. Bu yüzden işletme sahibinin de hoşgörülü yaklaşımıyla buradaki kapatılan gözler açılacak. Şu an çalışmalara başladık. Aynı zamanda buradaki tarihi dokuya da hiç bir zarar vermeden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Çalışmalar sırasında nehirde bulunan atıkların da temizlenmesi için ayrı bir çalışma yürüteceğiz” dedi.

On Gözlü Köprü

On Gözlü Köprü, Dicle Köprüsü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak dört ayrı isimle bilinen ihtişamlı köprü, Mardin Kapısının 3. km batısında yer almakta. Tarihi kayıtlardan anlaşıldığı kadarıyla On Gözlü Köprü’nün yapımının 6. yüzyılda I. Anastasias dönemine tarihlendiği düşünülmekte. Köprü zaman içeresinde bölgede yaşanan savaşlar sırasında işgal güçleri tarafından yıktırılmış ancak daha sonrasında onarılmıştır. Pek çok onarım evresi bulunan tarihi köprünün 974 yılında Bizans imparatoru Juannes Tzimisces tarafından yıktırılması ardından 1065-1067 yıllarında Mervaniler tarafından tekrar onarıldığı, köprünün ilk üç gözünde yer alan kitabelerden bilinmekte. Köprünün pek çok onarım evresi geçirmesi nedeniyle, antik dönem temel kalıntılarını da barındırıyor olması muhtemel.

DHA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar