Antik Çağ'ın tatlısı Globi'yi, Çanakkale Troya Tatlısı ismiyle yaşatan OPET, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği eğitimle Çanakkale'deki restoran menülerine eklenen tatlının eğitimi için yeni bir etkinlik düzenledi.
Antik Çağ’ın tatlısı Globi’yi ‘Çanakkale Troya Tatlısı’ ismiyle bölgeye armağan eden OPET, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği eğitimle Çanakkale’deki restoran menülerine eklenen tatlının eğitimini bir kez daha düzenledi.
Troya mutfak kültürüne dayanarak tariflendirilen ‘Globi’ yeni adıyla ‘Çanakkale Troya Tatlısı’ atölyesi, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Federasyonu tarafından bölgedeki restoran-otel şefleri ile meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerine özel olarak gerçekleştirildi.
‘Çanakkale Troya Tatlısı’ atölyesine İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği (ÇAPAD) Başkanı Ozan Yozgat, Marmara aşçılar ve pastacılar Federasyonu (MARAPAFET) yönetim Kurulu Başkanı Osman Demirci, lise ve üniversite turizm öğrencileri, sektör temsilcileri ile yaklaşık 80 aşçı katıldı. Açılış konuşmasını yapan Demirci; “Yeni bir tat, yeni bir marka bize bu konuda sosyal sorumluluk projesi içerisinde OPET’e teşekkür ediyorum. Çanakkale’miz yeni bir tat kazanacak. Tatlımız yine dillere desten bir tatlı olacak. İyi bir ürün yapmaya çalışacağız” dedi.
Ozan Yozgat: Hedefimiz ürünün markalaşması yönünde
Globi tatlısı ile ilgili bilgi veren Ozan Yozgat; “Troya tatlımızın ikinci sunumunu yapıyoruz. Bölgede daha iyi tanıtılması ve herkes tarafından bilinmesi için hem uygulamalı lise öğrencilerine, hem üniversite öğrencilerine, sektör yetkilileriyle beraber tanıtım toplantısı düzenledik. Tatlımızın şehirde daha ön plana çıkması için bir aradayız. Reçetesi tamamen eski zamanlarda kullanılan ürünlere göre hazırlandı. Bunun içerisinde irmik, lor peyniri var ve kesinlikle şeker yok. O yüzden çocuklarımız ve yaşlı insanlar çok rahatlıkla tüketebilirler. Yeşil elma, tarçın veya susam kullanıyoruz. Sütümüz var ve zeytinyağında kızartıyoruz. Birkaç aşamadan oluşuyor. Araştırmalardan elde edilen birkaç bulgu sonucunda ürünlerin eski antik döneme uygun olanları seçiliyor ve bunlara göre revize edilerek elde ediliyor. Hedefimiz ürünün markalaşması yönünde. Herhangi bir piyasaya rakip değil ama değişik bir lezzet ve tat olarak piyasada kalmasını istiyoruz. Bunun için öncelikle sektör yetkilileri, daha sonrada bütün okullar ve diğer alanlarda bunu yaygınlaştırarak Çanakkale’nin bir lezzeti olarak bırakmak istiyoruz” dedi.
Zeynel Yöner - canakkaleolay.com