Opus Vermiculatum

Opus Vermiculatum nedir?

Opus Vermiculatum:  Antik Roma mimarlığında, eğrisel çizgiler halinde, renkli ve küçük boyutlu tesseralar kullanılarak oluşturulan döşeme ve duvar mozaiği.

2. Opus vermiculatum: Taş, cam, seramik ya da daha başka sert bir malzemeden yapılmış çok küçük küplerin bir yüzey üstüne çok sık ve dalgalı bir çizgi oluşturacak gibi dizilmesiyle yapılan ve özellikle Helenistik dönemle Roma döneminde çok kullanılan figürlü mozaik.

Desendeki en ince kıvrımlara ve renk ayrımlarına olanak verir. Opus vermiculatum çoğunlukla bir yapıtın ortasında yer alan önemli figürlerde kullanılır.

Çevresinde daha büyük küplerin kullanıldığı opus tesselatum tekniğinde geometrik ya da figürlü bir süslemeyle çevrilir. Opus vermiculatum bazen de opus tesselatum tekniği ile yapılmış mozaiklerde figürlerin yüzlerinde ya da ince ayrıntı gerektiren yerlerinde kullanılır. Opus vermiculatumun bilinen en eski örneği MÖ 200 dolaylarından kalan ve İskenderiye kentini gösteren bir mozaiktir.

MÖ 1. yüzyılda Romalılar da bu tekniği benimsediler ya da en azından Yunanistan'dan getirttikleri sanatçılara bu türün uygulamasını yaptırdılar. Pompei'de bu dönemden kalma pek çok mozaik bulunmuştur. Büyük İskender ile Pers Kralı III. Dareios arasındaki Issos çarpışmasını gösteren ünlü mozaik de bunlardan biridir. MS 1. yüzyıldan başlayarak gittikçe daha az kullanılmasına karşın opus vermiculatum Roma sanatında MS 4. yüzyıla değin ince mozaik işlerinde en önde gelen teknik olmayı sürdürdü. Bu tarihten sonra mozaikte, daha iri küplerle yapılan, kullanılan taşın ve camın renginin daha iyi yansıtan ve büyük duvar yüzeylerinde daha etkileyici bir görünümü olan opus tesselatum yeğlendi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar