Orestes

Orestes nedir?

Orestes: Agamemnon'la Klytaimestra'nın oğlu.

Elektra, İphigeneia, Khrysothemis'in kardeşi.

Orestes, Atreusoğullarının zincirleme suçlarını anasını öldürmekle sürdürür, ama tanrı lanetini de kendi dramıyla sona erdirir. Elektra maddesinde belirtildiği gibi, üç büyük tragedya yazarı birçok oyunlarında Orestes'e baş rolü ya da çok önemli bir rol vermişlerdir.

Orestes efsanesi de başlıca bu kaynaklara dayanır. Troya savaşı efsanesinde Orestes'in adı Akhaların Mysia'ya ilk çıkışları ve Telephos'la ilgili olarak geçer. 

Telephos Akhilleus'un elinden yaralanıp, yarasını ancak Akhilleus'un iyi edebileceğini öğrenince, Aulis'te İkinci sefere hazırlanan Akha ordusuna gelmişti. Bir casus olarak yakalanmak üzereyken orada bulunan küçük Orestes'i rehin olarak, almış ve böylece istediğini elde etmişti.

Troya savaşından sonra Agamemnon yurduna döner dönmez öldürülünce, Elektra küçük kardeşi Orestes'i kaçırır ve Phokis kralı Strophios'un sarayına gönderir. Orestes orada büyür, kralın oğlu Pylades'le birlikte Mykene sarayına gelirler. Klytaimestra'ya Phokis'ten gelme iki haberci olduklarını, kendisine Orestes'in öldüğünü bildirmeye geldiklerini söylerler. Kraliçe sevincinden tanrılara sunular sunmaya gitmişken Orestes kendini Elektra'ya tanıtır ve Klytaimestra ile Aigisthos'un öldürülmesini birlikte planlarlar. Aigisthos kırdan döner, pusuya düşürülerek öldürülür. Klytaimestra oğluna yalvarır, ama Orestes onu da Aigisthos'un ölüsü üstünde bıçaklar, Ana kanı döker dökmez öç perileri Erinysler Orestes'in peşine takılırlar. Orestes çıldırır ve Erinyslerden kurtulmak için oradan oraya atar kendini. Sonunda Atina'nın Oreopagos mahkemesi onu sucundan arındırır. Kan davası da burada biter.

Beraatından sonra Orestes Apollon tanrıya ne yapması gerektiğini sorar. Pythia onun Tauris'e Artemis heykelini almaya gitilmesini buyurur. Orastesles Tauris'e gider ve orada kız kardeşi İphigeneia İle buluşur.

Euripides'in, sonra da Goethe'nin "iphigeneia Tauris'te" dramlarına konu olan serüven şudur: Orestes'le Pylades Tauris'e varınca tanrıçaya kurban edilmek üzere tutuklanırlar. Ülkenin kralı Thoas onları Artemis tanrıçanın rahibesine teslim eder, bu rahibe de İphigeneia'dır. İki kardeş birbirlerini tanırlar, İphigeneia onları kurtarmaya ve Artemis heykelini de alıp onlarla kaçmaya karar verir. Yabancılar ve heykelle birlikte denize açılabilmek için bir düzen kurar, Thoas'ı aldatarak kaçarlar. Attika'ya varırlar, Artemis'e bir tapınak yapıp içine heykeli koyarlar. Orestes efsanesinin son bölümü Hermione ile evlenmesine değindir.

Orestes'le Hermione'yi babaları daha çocukken nişanlamışlardı, ama Troya savaşından sonra Menelaos kızını Neoptolemos'a verir.

Tauris dönüşünde Orestes nişanlısını kaçırmaya kalkar, Naoptolemos'la kavgaya tutuşurlar, bir ayaklanma olur, Akhilleus'un oğlu ölür. Orestes de Hermione'yle evlenir, Argos'a kral olur ve çok uzun bir ömür sürer.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar