Ortahisar Büyük Fatih Camii'nde mozaikler bulundu

İsmini Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’ten alan kiliseden camiye çevrilen tarih yapının tabanında retorasyon sırasında tahta döşemeleri sökülünce mozaiklere ulaştışıldığı belirtildi.

Trabzon'un Ortahisar ilçesinin Ortahisar Mahallesindeki Büyük Fatih Camiinde, Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda tamamlanıp caminin ibadete ve turizme açılması bekleniyor.

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Orhan Kahveci, sıva raspası yaptıktan sonra kapatılmış pencereler ve cami içindeki zeminde özel tasarlanmış mozaikler bulduklarını belirterek, “Büyük Fatih Camii bizim için çok önemli bir yapıt. Restorasyon çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz aylarda kapatılmış pencereler bulunduğu için sözleşme 1 yıl uzatılmış, restorasyon tamamlamamıştı. Bu yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Cami zemininin tahta döşemeleri sökünce mozaiklere ulaştık. 45-50 cm civarında cami içerisinde döşeme yükseğe kaldırılmış. Asli olarak caminin içiresine su baskını ve nemi önlemek için drenajları tam faaliyete geçireceğiz ve bir de tabanı, döşemeyi standart ölçülere getireceğiz. Ortaya çıkan bu mozaik parçaların görünmesi için cam tavan yapacağız. Yani ibadet zamanında halılar ile kapatılıp, turist geldiği zaman ise halılar açılacak. Bu şekilde caminin zemini camla kapatılacak. Bu çalışmalar hassas bir şekilde devam ediyor.” dedi.

Sıvama sökümü sırasında 4-5 kapatılmış pencereleri hassas bir çalışmayla restore ettiklerini belirten Orhan Kahveci sözlerine şöyle devam etti: “4-5 kapatılmış pencere bulduk. Onları ortaya çıkardık. Işıklandırması az olan üst katların ışıklandırmalarını onarıyoruz. Vatandaş ve cemaatimizden hassas çalışmamızdan dolayı çok olumlu yorumlar aldık. Camini restorasyonu bittikten sonra ortaya çok güzel tarihi bir yapı çıkacak. Ferah bir ibadet ortamı oluşturup inşallah yıl sonu hizmete açacağız.”

2016 yılında başlatılan 17 projenin 13’ünün devam ettiğini vurgulayan Kahveci, “Bölgemizde Trabzon dahil olmak üzere yanı sıra, Artvin Gümüşhane gibi çevre illerde restorasyon çalışmalarımız sürüyor. 2016 yılında 17 projemiz vardı. Bunların 13’ü devam ediyor. 11 tanesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmakta. 2 tanesi de yardımsever vatandaşlarımız tarafından yaptırılmakta.” diye konuştu.

Restorasyonla beraber gün yüzüne çıkan yazı ve desenlerin Osmanlı dönemine ait olduğunu ifade eden Kahveci sözlerini şöyle tamamladı. “Fatih Büyük caminin yapılış tarihinin ­kesin kayıt yok. 1461’de Trabzon’un fetihten sonra kilise olarak kullanılan yapıt 1463 yılında camiye dönüştürülmüş. İsmini ise Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’ten almıştır.”

Mustafa Kul - Trabzon Habercisi


Benzer Haberler & Reklamlar