Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde cezaevinin restorasyonu sonucu oluşturulan kent müzesinin bir bölümünde, Anadolu kadınının zorlu yaşam mücadelesi tasvir ediliyor.
OSMANİYE: Anadolu kadınının zorlu yaşamından kesitler, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde cezaevinin restorasyonu sonucu oluşturulan kent müzesinde sergileniyor.
Kent merkezindeki müzede, yöre kadınlarının kilim dokuma, yufka ekmek yapma, kına yakma, tarım işçiliği ve yemek pişirme gibi günlük yaşamından kesitler, yöresel kıyafet ve eşyalarla süslenen silikon heykellerle geleceğe aktarılıyor.
Kadirli Kent Müzesi Müdürü Cevahir Zararsız, yaptığı açıklamada, yaklaşık 500 eserin sergilendiği müzenin bir bölümünde Anadolu kadınının günlük yaşamını yansıttıklarını söyledi.
Ailenin temel taşı olan kadınların yaşadıkları zorlukların silikon heykellerle yeni nesillere anlatıldığını ifade eden Zararsız, "İnsanlarımızın tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 60 yıllık cezaevini, 6 yıllık restorasyon çalışmasıyla kent müzesine dönüştürdük. 4 ay önce açılan kent müzemizin bir bölümünü ise Anadolu kadınının zorlu yaşam mücadelesini unutturmamak için ayırdık." dedi.
Zararsız, kent müzesinin bölgenin belleği, kimliği, geçmişi ve ileriye dönük başvurulacak en değerli kaynağı olduğunu vurgulayarak, müzede ayrılan bölümde kadınların ailedeki yerini ve yüklendikleri ağır sorumluluğu anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Yöresel kıyafetler ve çalışmaları sırasında kullandıkları özel eşyalarla kadınların emeğini müzede yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Zararsız, şöyle devam etti:
"Yufka ekmek yapan, kilim dokuyan, tarlada çalışan ve evlerinde günlük işlerle uğraşan kadınlarımızın zorlu yaşam mücadelelerinden bölümleri silikon heykellere aktardık. Kadınların günlük yaşamından kesitlerin bulunduğu bölüm yoğun ilgi görüyor. Ziyarete gelen kadınlar, heykellerde kendilerini buluyor. Yörenin tarihi ve kültürünü anlatan ögelerden oluşan bir bölüme ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz."
Zararsız, Çukurova kültüründe önemli izler bırakan arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel ve yöre aşıklarından Ayşe Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu önemli isimlerin silikon heykelleri, eşyaları ve eserlerinin de müzede yer aldığını sözlerine ekledi.
AA Menderes Özat