Suriye'deki iç savaşta büyük hasar gören Palmira antik kentinin 2019’da turistlerin ziyaretine açılacağı açıklandı.
Humus Valisi Talal Barazi, 2015-2016 yılları arasında işgale uğrayan Palmira antik kentinin 2019’da yeniden turist ağırlayacak bir hale geleceğini söyledi. Palmira’nın sadece Suriye’ye değil, tüm dünyaya ait olduğunu söyleyen Barazi, bölgeye yardım etmek için UNESCO, Polonya, İtalya ve birçok ülkenin teklifte bulunduğunu ifade etti.
Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, Barazi terör örgütü DEAŞ’ın antik kente verdiği zararı restore etme projelerinin hâlihazırda sürdüğünü kaydetti. Palmira, Mayıs 2015’te terör örgütü DEAŞ’ın eline geçmiş, Suriye ordusunun başlattığı harekâtın ardından Mart 2016’da geri alınmıştı.
ONLARCA ESER YOK OLDU
Antik kentteki kayıplar arasında 2 bin yıllık bir tapınak ve cenaze töreni kuleleri de bulunurken, DEAŞ’lıların tarihi eserleri balyozlarla parçalama görüntüleri dünya kamuoyunu ayağa kaldırmıştı. DEAŞ, Palmira’yı ele geçirdikten sonra antik kenti korumak için bölgeden ayrılmayı reddeden arkeolog Halid Esad’ı katletmişti.
Yaklaşık 50 yıl Palmira’da çalışan Esad, terör örgütü üyeleri tarafından ‘diğer eserlerin yerlerini söylemesi’ için işkenceye maruz bırakılmıştı. Antik dönemde ticaret ve din merkezi olarak kullanılan Palmira kenti, 1980 yılında Dünya Mirası listesine alınmıştı.
Antik kent, Suriye Çölü’nün ticaret kervanlarının geçiş noktasında bulunması nedeniyle ‘Çölün Gelini’ ya da ‘Çöl Köprüsü’ ismiyle de anılıyor.