Hierapolis Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarda 2011 yılında Aziz Philip'in mezarının bulunmasıyla Hierapolis, dünyanın dört yanından gelen Hristiyanı ağırlamaya başladı.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, her yıl eşsiz güzellikteki travertenleri görmek ve şifa bulmak için gelenlerin yanı sıra bölgeyi çevreleyen Hierapolis Antik Kenti'nde Hristiyanlık açısından kutsal kabul edilen yapılarıyla inanç turizmine de ev sahipliği yapıyor.
Pamukkale'yi ziyaret etmek üzere, kuzey kapısından girenlerin içinden geçtiği Hierapolis Antik Kenti, arkeolojik literatürde "Kutsal Kent" olarak tanımlanıyor. Kuruluş tarihine ilişkin bilgiler net olmamakla beraber M.Ö 2. yüzyılda Amazonlar kraliçesi Hiera adına kurulduğu tahmin edilen kent, M.S 80'li yıllarda Hz. İsa'nın havarilerinden olan Aziz Philip'in paganlar tarafından burada öldürülmesinden sonra inanç merkezi olarak kabul edildi.
Antik kentte devam eden kazılarda 2011 yılında Aziz Philip'in mezarının bulunmasıyla Hierapolis, dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanı ağırlamaya başladı.
Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hierapolis'in şifalı termal sularının oluşturduğu travertenleriyle tarih boyunca bir cazibe merkezi ancak kenti özel kılan nedenlerden birinin de Hazreti İsa'nın havarisi Aziz Philip olduğunu belirtti.
Hierapolis'teki arkeolojik kazılarda 2011 yılında havari Aziz Philip adına yapılmış kompleks tespit ettiklerini belirten Baysal, "Hz İsa'nın 12 havarisinden Aziz Philip, paganlar tarafından burada öldürülüyor. Hristiyanlık resmi din olduktan sonra milattan sonra 6. yüzyılda burada onun adına bir 'şehitlik yapısı' inşaa ediliyor. Bu yapı İstanbul'daki Kariye Camisi'nin planındaki gibi sekizgen bir yapı, üzerinde kubbesi varmış." diye konuştu.
- Antik dönemin hac merkezi
Aziz Philip'in Hristiyan dünyası için önemine değinen Baysal, mezar ve adına yapılan kutsal alan nedeniyle bölgenin bir hac merkezi olduğunu, kente gelen hristiyanların "hac yolu" olarak bilinen merdivenleri tırmanıp köprüden geçtikten sonra Aziz Philip'in mezarını ve adına yapılan "Martyrion" adı verilen kiliseyi ziyaret ettiği bilgisini verdi.
Baysal, her yıl yüzbinlerce kişinin burayı ziyaret ettiğini vurgulayarak, "Aziz Philip, Hazreti İsa'nın havarilerden birisi Hristiyanlığı yaymak için buraya geliyor. Bu yüzden Hristiyan alemi için çok önemli. Burayı bilenler, mutlaka görmek istiyor." diye konuştu.
Arnavutluk'tan gelerek bölgeyi ailesiyle ziyaret eden Bedri Koliqi, hem Pamukkale'yi hem de Aziz Philip'in mezarını görmek için Denizli'de bulunduğunu belirterek, "Burası gerçekten çok güzel ve tarih dolu. Arkadaşlarıma burayı ziyaret etmelerini hep tavsiye ediyorum. Burada bin 400 yıl önce inşa edilen yapı beni çok etkiledi. Gerçekten burası çok güzel, etkilendik." ifadelerini kullandı.
Fatih Doğan - Mahmut Serdar Alakuş - AA