Panamareia

Panamareia nedir?

Panamareia: Tanrı Zeus Panamaros'a adanmış bayram.

Bu bayram her yıl kutlanmakta, kökeni Stratonikeia kentinin kuruluşuna kadar gitmektedir. İlginç olan bayramın organizasyonun diğer pek çok Yunan bayramı gibi siyasi bir nitelik taşımamasıdır.

Tanrının rahibi bayrama katılmaları için Karia bölgesinde yer alan pek çok kente çağnda bulunur ancak bu çağrı doğrudan bireylere yapılırdı. Bayram, bir prosesyonla başlıyordu. Bu, tanrının Panamara kutsal alanındaki heykelinin, Stratonikeia kentine getirilmesi ve kentte dolaştırıldıktan sonra, olasılıkla bouleuteriona konması töreniydi.

Bayramın başlamasıyla, gymnasionlara ve tüm hamamlara zeytinyağı dağıtılıyor ve erkeklerin kullanımına sunuluyordu. Zeytinyağı dağıtımı başlangıçta akşama kadar devam ediyor ve akşam sona eriyordu. Ancak Antoninler döneminde, bu dağıtımın bayram süresince gece de devam ettiği, ayrıca kadınlara da parfümlü zeytinyağı sunulmaya başlandığı ve sunma işleminin bazen rahibe tarafından bizzat yapıldığı bilinmektedir.

Marcus Aurelius döneminde, hamamlarda erkeklere de yabani asmanın filiz ve taze yapraklarından hazırlanmış parfüm sunulmaya başlanmıştır. Kurulan kortejin en önünde boğa, onun arkasında ise tanrıyı iki ağızlı baltasını boğaya indirirken gösteren betimi yer alıyordu. Bayramın son günü tanrının tasviri tekrar Panamara'ya götürülür bu arada koro tarafından kutsal hymnos okunurdu.

Bayram süresince atletizm, müzik ve tiyatro yarışmaları yapılırdı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar