Patara Antik Kenti, Ksanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemini koruyan kentlerden biridir.
Patara, M.Ö. 2. yüzyılın başında Likya’nın Seleukos Krallığıtarafından kontrol edilmeye başlamasıyla Likya’nın başkenti gibi kabul görür. Bu durum Patara’nın Roma’ya karşı özerkliğini ve Rhodos’a karşı da bağımsızlığını kazandığı M.Ö. 167/68 yılında resmileşir ve Patara Likya Birliği’nin başkenti olur. Roma egemenliğine geçtikten sonra da önemini yitirmeyen kent, Roma valiliklerinin adli işlerini gördüğü bir merkez oluşu yanında Roma'nın doğu eyaletleriyle bağlantısını kurduğu bir deniz üssü olarak da önemini korumuştur.
M.S. 43 yılında Likya, Roma eyaleti olurken M.S. 74’de Likya ile Pamphylia birleştirilerek tek eyalet haline getirilir ve Patara’nın başkentliği devam eder. Bizans döneminde de önemini devam ettiren Patara Hıristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur. İ
mparator Konstantin'in başkanlık ettiği M.S. 325'teki İznik konsülünde Likya'nın tek imza yetkilisi Piskopos Eudemos'un Patara Piskoposu oluşu kentin bu devirde de gözde oluşunun kanıtıdır.
Ortaçağ boyunca önemini sürdüren Patara Türklerin gelmesiyle de önemli bir merkez olarak günümüze ulaşmıştır.
Konum: Patara Örenyeri, Gelemiş Mahallesi Kaş / Antalya
Tatil Günleri
Giriş Ücreti 15 TL
Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 08:00 - 19:00
Kış Dönemi 08:00 - 17:00
Hizmetler
Müzekart Satış
Müze Mağazası