Periandros kimdir?
Periandros: Korinthos tiranıydı.
Korinthos’lu Periandros, Kypselos’un oğludur.
Üretimi ve ticareti destekledi, köle satın almayı yasakladı.
Onun zamanında Korinthos görülmemiş bir refah düzeyine ulaşmıştı. Bütün bu olumlu çabalarına karşın zalim bir yönetici olarak tanınmıştı.
Periandros, Lyside’yle evlenmişti ama karısını Melissa diye çağırırdı. Ondan iki çocuğu oldu: Kypselos ve Lykophron. Çocukların küçüğü zeki büyüğü aptaldı.
Periandros bir öfke anında gebe karısını tekmeleye tekmeleye merdivenlerden iterek öldürdü. Öylesine öfkeliydi ki karısının öldüğünü gördüğü halde durmuyor, cesedi tekmeliyordu.
Bu olayda çevresini saran kadınların yalanlarına kanmıştı. Annesinin öldürülmesinden son derece tedirgin olan oğlu Lykophron’u Kerkyra’ya (Korfu) sürgüne gönderdi. Yaşlanınca onu geri çağırdı: tiranlığı ona bırakacaktı. Ama Kerkyra’lılar erken davranıp Lykophron’u öldürdüler. Periandros kırk dokuzuncu Olimpiyat’dan önce (584’e doğru) seksen yaşında öldü. Ondan kalan özdeyişlerden bazıları şunlardır:
- Araştırma her şeyi kucaklar.
- Dinginlik iyi bir şeydir.
- Gözüpeklik tehlikelidir.
- Utanç verici bir kazanç varlığımız için bir suçlama yaratır.
- Demokrasi tiranlıktan yeğdir.
- Hazlar ölümlü, erdemler ölümsüzdür.
- Mutlulukta ölçülü ol, düşmanlıkta sakınık ol.
- Tutumluluk içinde ölmek, ihtiyaç içinde yaşamaktan iyidir.
- Yakınlarına yaraşır olduğunu göster.
- Yaşamında seni övmeleri için çaba göster, ölümünden sonra da senin mutlu yaşamış olduğunu söylesinler.
- Mutlu dostların için de mutsuz dostların için de aynı kal.
- İstemeden girdiğin yanlış yükümlülüklerden kurtul.
- Gizli görüşmeleri açık etme.
- Eski yasaları kullan, taze besinleri ye.
- Suçluları cezalandırmakla kalma, onların yanlış yapmalarını da engelle.
- Mutsuzluklarını gizle ki düşmanların için sevinç konusu olmasın.
Periandros: MÖ 587.MÖ 627-587 arasında Korinthos’un tiranı. Babası Kypselos’un görevini devraldı. Pek çoklarına göre katı ve zalim bir yöneticiydi. Oğlunun öldürülmesi üzerine bundan sorumlu tuttuğu Korkyra’dan üç yüz erkeği iğdiş ettirdi. Karısını öldürttü, daha sonra cesedi ile sevişti. Diğer yandan onu daha ılımlı biri olarak gösteren bir gelenek de vardır, adaletsiz ve kaba biri olmadığı söylenir. Köle sahiplenilmesi konusunda kısıtlamalar getirmiş, büyük servetlerin belli merkezlerde birikmesini önleyecek tedbirler almıştır. Antik çağın Yedi Bilgesinden biridir. Ticareti korumak ve geliştirmek için koloniler kurdu, Ege Denizi’ndeki tek Korinthos kolonisi olan Potidaea bunlardan biridir. Miletos tiranı Thrasybulos’la iyi geçinmesinin yanı sıra Lidya ve Mısır hükümdarlarıyla da ilişkiye girdi. Onun döneminde Korinthos parlak bir devir yaşamıştır. Sanat ve edebiyat çevrelerini korudu, şair Arion’u Lesbos’tan Korinthos’a çağırdı. İki bin mısradan oluşan Uyanlar adlı bir eseri vardır. Diogenes Laertios’a göre kırk yıl tiranlık yaptı ve seksen yaşında öldü. Ölümünden kısa süre sonra Korinthos’ta tiranlığın yerine demokratik bir yönetim kurulmuştur.