Pikt sembollerinin tarihi 1700 yıl önceye kadar gidiyor

Pikt sembollerinin tarihi 1700 yıl önceye kadar gidiyor

Kuzey İskoçya'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan Pikt sembolleri içeren kemik parçaları, Pikt Sembol Taşlarındaki yazıların sanılandan daha eski tarihli olduğunu gösterdi. Alfabetik olmayan bir yazı sistemi içerdiği belirlenen Pikt sembolleri'nin dili ise gizemini korumayı sürdürdü.

Renkli dövmeleri, savaş boyaları ve hâlâ çözülemeyen yazı sistemleriyle tanınan İskoçya tarihinin gizemli Pikt kavminden kalan Pikt sembolleri üzerindeki araştırmalar sürüyor. Genellikle taşlar üzerinde bulunan, nadiren kemikler ve metal yüzeyler üzerinde de rastlanan Pikt sembollerinin alfabetik olmayan bir yazı sistemi içerdiği artık kesinlikle kabul ediliyor. Deşifre edilemeyen semboller yüzyıllardır araştırmacılarca merakla inceleniyor.

Sembolleri keşfeden arkeologlar bir Pikt yazı dili olduğu konusunda fikir birliğine varmış olsalar da dilin içeriğinin çözümüne dair ipucu yakalayamadılar.  Dilin ne zaman ortaya çıktığı tartışmaları ise organik yüzeylerde bulunan şekiller sayesinde biraz daha aydınlandı..

Pikt sembollerinin birçoğu kaya üzerine kazındığı için tarihlendirilemiyordu. Roma metinlerine dayalı olarak yapılan tarihlendirmeler ise M.S 5. yüzyıla kadar gidebiliyordu.

Antiquity dergisinde 26 Ekim'de Gordon Noble, Martin Goldberg, Derek Hamilton imzaları ile yayınlanan Piktik sembol sisteminin gelişimi: İmparatorluk sınırlarının ötesinde kimliğin yazılışı (The development of the Pictish symbol system: inscribing identity beyond the edges of Empire) başlıklı makaleye göre Pikt Gizemini oluşturan yazılar M.S. 3. asırda da kullanılıyordu.

Pikt Gizemini çözmek üzere kurulan Kuzey Pikt Projesi kapsamında yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkan eserler dilin 3. yüzyıldan beri kullanıldığını gösterdi. Ancak arkeolojik kazılarda ortaya çıkan iyi korunmuş  ahşap ve kemik parçalarındaki kalıntılar organik olduğu için tarihlendirmeye imkan tanıdı.

Roma Ordularının akınlarını durdurmada önemli rol oynayan  Dunnicaer kalesinde bulunan kemik parçalarındaki sembolerin milattan sonra 2. ila 4. yüzyıl arasında kullanıldığı ortaya çıktı. Bu tarih sembollerin tahmin edilenen 200 yıl önceye denk geliyor ve dilin tarihinin 1700 yıl önceye uzandığı anlaşılıyor.

Bir diğer arkeolojik kazı alanı Rhynie'de yapılan çalışmalarda ise dilin dördüncü ila altıncı yüzyıl arasında kullanıldığına dair bulgular elde edildi.

Dunnicaer arkeoloji kazı başkanlığını yürüten Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör Gordon Noble'a göre Pikt Gizemi, Rosetta Taşı gibi iki dilde birden aynı metnin yazılı olduğu bir kalıntı ortaya çıkmadan çözülemeyecek gibi görünüyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar