Polemon kimdir?
Polemon: MÖ 314/13- 270/69 arasında Akademia’nın başkanı olan Atina’lı filozof.
İnsanın doğasına göre yaşaması ilkesini ortaya koymuştur. Öğrencisi Zenon tarafından kurulan Stoacılık Okulu bu ilke üzerinde şekillenmiştir.
Diogenes Laertios onun felsefeye başlamasını şöyle anlatır: “Gençliğinde öyle azgın, öyle haylazdı ki, tutkularını anında yerine getirebilmek için yanında para taşırdı Bir gün genç dostlarıyla anlaşıp başında çelenk ve sarhoş bir halde Ksenokrates’in okuluna daldı; Ksenokrates ise hiç bozuntuya vermeden konuşmasını sürdürdü: Ölçülülük üzerine konuşuyordu. Delikanlı bu konuşmayı dinlerken yavaş yavaş kendini kaptırdı ve öyle büyük bir çabayla çalışmalara sarıldı ki, herkesi geride bırakıp yüz on altıncı Olimpiyat’tan itibaren hocasının yerine geçti.”
2. Polemon: MÖ 37-8 arasında Pontos kralı.
Marcus Antonius onu önce Lykaonia ve Kilikia’daki Partların idarecisi, daha sonra MÖ 37’de ise genişletilmiş Pontos Devletinin kralı yaptı. Actium Deniz Savaşı’ndan sonra Augustus Polemon’un unvanlarını onayladı ancak Marcus Antonius’u desteklediği için arazisini küçülttü. MÖ 15’te emrine verilen Bosporos Krallığına hakim olmaya çalışırken öldürüldü. Yerine eşi Pythodoris geçti.
3. Polemon, Marcus Antonius: MS 88-144. Laodikeia’lı sofist filozof.
Varlıklı bir aileye mensuptu. Traianus, Hadrianus ve Antonius Pius’un arkadaşıydı. Smyrna kentinin vatandaşı olmuş, kentte hayır işleri yapmıştır.
Fizyonomi (dış görünüşe bakarak karakteri özelliklerini belirleme) alanındaki çalışması ile hatırlanır. Bu eserinde, örneğin, Hadrianus’un gözlerinin parlak ve ışıklı olmasının saf Yunan olmanın bir belirtisi olduğunu yazar.