Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt'un turizmajansi.com siteinde yayınlanan 7 Haziran tarihli köşe yazısı.
2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı ve Türkiye
7 Aralık 2017’de İtalya’nın Milano şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Kültür Forumu’nda 2018 yılının Kültürel Miras Yılı olarak ilan edilmesiyle Avrupa’da bir dizi girişimler ve etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Amaç, evrensel değer taşıyan ve sanattan edebiyata, tarihi yapılardan el sanatları ve mutfağa kadar çok geniş bir alanda yer bulan kültürel miras konusunda hem bugünün yaşayan kuşağını bilgilendirmek ve bilinçlendirmek hem de küresel düzeyde bu mirasın korunarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılabilmesini sağlamak.
Bu çerçevede, dört esas amaç üzerinde odaklanılması öngörülmüş. Bunlar, insanların kültürel mirasa bağlılıklarını sağlamak, miras değerini ortaya koymak, korunmasını teşvik etmek ve inovasyonu hızlandırmak olarak belirlenmiş durumda. Kültürel miras, ortak geçmiş ve değerler bağlamında Avrupalıları bir araya getiren en önemli unsurların başında geliyor. Aynı zamanda, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde ve şehrinde büyüme ve yeni istihdamın başlıca kaynağını oluşturuyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)’de kültürel miras sektöründe 300 binden fazla kişinin istihdam edildiğini ve rehberlik, çevirmenlik ve güvenlik hizmetleri gibi dolaylı olarak ilişkilendirilen işlerle birlikte bu rakamın 7,8 milyon kişiye ulaştığını vurgulamaktadır.
Son yıllarda, kültürel mirası somut, somut olmayan, doğal ve dijital kültürel miras olarak dört kategoride ele alınıyor.
Dünya genelinde halihazırda UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 1073 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bu varlıkların 832 tanesi kültürel, 206 tanesi doğal ve 35 tanesi de karma (kültürel/doğal) varlık durumunda.
Avrupa bölgesi, 453 kayıtlı varlık ile UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nin yarısını oluşturuyor.
AB ise, 89 kayıtlı unsur ile UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nin dörtte birine sahip durumda.
Dünyanın en çok ziyaret edilen 10 müzesinden 6’sı da Avrupa’da bulunuyor.
Türkiye’nin ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kayıtlı 17 adet somut ve 16 adet somut olmayan kültürel varlığı bulunmaktadır.
Kültürün kendisi ve kültürel varlıklar hem bireysel turistler hem de paket turlar için önemli çekicilik unsuru olmaya devam ediyor. Deniz, güneş ve kum üçlüsünün oluşturduğu geleneksel tatillerde bile kültürel miras değerleri ziyaretçilerin tatil tercihlerinde önemli rol oynuyor. Yapılan bir araştırma, Avrupalıların yüzde 68’inin kültürel miras varlığının tatil için gidilecek destinasyon tercihlerinde önemli bir etken olduğunu göstermektedir.
Esas turist kaynağı Avrupa olan Türkiye’nin de bu faaliyetlerin dışında kalması beklenemez. Bu her şeyden önce turizmde daha üst sıraları hedefleyen ülkemiz için pek çok fırsatı da beraberinde getirmektedir.
Bu kapsamda örneğin bu yıl Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil olmasının 20. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Dünyada Troya Yılı” olarak ilan edilmiş olup, bununla ilgili bir dizi etkinler gerçekleştiriliyor. Bu tür etkinler turizme olduğu kadar, spor, kültürel ve sanatsal faaliyetler açısından da marka değeri oluşturulmasına katkı sağlamakta ve turistin seyahat için ülkemizi tercih etmesini teşvik etmektedir.
Kültür turizminin geliştirilmesi, toplum bilincinin artırılması, bu alandaki araştırmaların teşvik edilmesi, değişim programları ve dış tanıtım gibi yapılabilecek pek çok faaliyetin, Türkiye’de turizmin bölgesel gelişmişlik farklarının ve işsizliğin azaltılmasından toplumsal barışın artırılmasına kadar pek çok alanda etkisini olumlu yönde göstermesi mümkündür. Kültür odaklı turizmde çok daha iyi yerlerde olması gereken Türkiye’nin hem özel hem de kamu sektörünün bu konularda daha fazla farkındalık oluşturmaya çalışması gerekmektedir. Avrupa Kültürel Miras Yılı ve Dünya Troya Yılı gibi uluslararası etkinliklerin başta turizm medyası olmak üzere Türk medyasının gündeminde daha fazla yer alması Türkiye’nin kültürel miras değerlerinin iç ve dış kamuoyuna tanıtılmasına katkı sağlayacaktır.
https://www.turizmajansi.com