Prof. Dr. Giovanni Salmeri: Arkeoloji demek sadece heykel demek değildir

Prof. Dr. Giovanni Salmeri: Arkeoloji demek sadece heykel demek değildir

Adana'nın Yüreğir ilçesindeki Misis Antik Kenti arkeoloji kazılarında, arkeologlar, 3 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen üzüm, mercimek, bakla, bezelye, buğday ve arpa tohumları buldu.

Adana’nın Yüreğir ilçesine Misis Mahallesi’nde 2012 yılından beri Adana Arkeoloji Müzesi tarafından, Roma Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Anna Lucia D’agata ile Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri'nin bilimsel danışmanlığında,  İtalyan ve Türk arkeologlar tarafından sürdürülen kazıda 3 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen tohumlar bulundu.

Prof. Dr. Salmeri: 3-4 bin yıl önce Çukurova’daki hayatı bilmek istiyoruz

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan ve Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine şahitlik eden Misis Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan üzüm, mercimek, bakla, bezelye, buğday ve arpa tohumlarının,  Çukurova bölgesinde 3 bin yıl önce ekilen tarım ürünleri olduğunu hatırlatan  Prof. Dr. Giovanni Salmeri, bunun o günkü yaşama dair önemli ipuçları içerdiğine dikkat çekerek,  "Arkeoloji demek sadece heykel demek değildir. Arkeoloji insan hayatını bilmektir. Yaptığımız kazılarda toprak içindeki tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3-4 bin yıl önce Çukurova’daki hayatı bilmek istiyoruz." dedi.

Başkan Kocaispir: tohumlar ekilmeye uygun değil 

Bölge tarihine ışık tutacak önemli eser ve yapıları gün yüzüne çıkarmayı hedefledikleyen tarihi kazılara destek veren Yüreğir Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, "Burası 8 bin yıldır hayatın kesintisiz devam ettiği bir yer. Bu yıl İtalyan kazı ekibimiz tarafından çok heyecan verici bulgulara ulaştık. 3 bin yıl öncesine ait üzüm tohumu bulundu. Tabii bu üzüm tohumları, üzüm çekirdekleri karbonlaşmış ve niteliğini yitirmiş de olsa 3 bin yıl önce burada üzüm ticaretinin, üzüm ekiminin yapıldığını gösteren önemli bir bulgudur." diye konuştu. "Bu tohumlar ekilmeye uygun değil ama buna rağmen bu bölgede 3 bin yıldan beri bu ürünlerin ekiminin yapıldığını, Ceyhan Nehri boyunca limanların olduğu ve bu ürünlerin ticaretinin yapıldığını ortaya koyuyor. Kazılarımız eylül ve ekim ayında devam edecek. Umuyoruz ki bu kazılarda yepyeni tohumlar, yepyeni bulgulara ulaşırız. Tohumları devlet kurumlarına bildireceğiz. Bakanlığımız tohumları değerlendirdikten sonra önümüzdeki günlerde tarım tarihi bakımından bize ufuk açacaktır. Bu çalışmaları önümüzdeki günlerde bilim insanları yapacaktır."

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar