Sakıp Sabancı Müzesi’nin arşiv ve araştırma alanı dijitalSSM’in Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması projesi, Prof. Dr. Siegfried Zielinski, Gelecekteki Arkeolojiler: Medya Zamanının Derin İzleri'nden Olası Geleceklere Seyahat başlıklı konuşmasıyla başlayacak.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin arşiv ve araştırma alanı dijitalSSM’in hayata geçirdiği “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” başlıklı proje, 13 Aralık Cuma günü gerçekleştirilecek konferansla devam ediyor.
SSM konferans salonunda düzenlenecek panel, European Graduate School Medya Arkeolojisi ve Tekno Kültür Bölümü Michael Focault kürsüsünden Prof. Dr. Siegfried Zielinski’nin “Gelecekteki Arkeolojiler: Medya Zamanının Derin İzleri'nden Olası Geleceklere Seyahat” başlıklı konuşmasıyla başlayacak. Sanat ve medya ilişkisinin arkeolojisine ve bu alanda başlattığı Variantology projesine odaklandığı çok sayıda kitabı ve makalesi bulunan Prof. Zielinski konuşmasında; gelecek arkeolojisine yönelik çeşitli projeler sunacak ve misafir arşiv uzmanı programının gerekliliğini savunacak.
Panelin ikinci bölümünde ZKM (Center for Art and Media Karlsruhe) ve PAMAL Group (Preservation & Art – Media Archaeology Lab)’dan Daniel Heiss (Yazılım Mühendisi), Morgane Stricot (Uzman Medya Sanatı ve Dijital Sanat Konservatörü) ve Matthieu Vlaminck (Medya Sanatı ve Dijital Sanat Konservatörü) Medya ve Dijital Sanat Eserlerinin Medya Arkeolojisi Bağlamında Yeniden İnşası: Uygulamalı Vaka Çalışmaları başlıklı konuşma gerçekleştirecek. Uzman ekip Jeffrey Shaw’un Virtual Sculpture (1981), Paul Garrin’in Yuppie Ghetto with Watchdog (1989-1990) ve Frank Gilette ile Ira Schneider’in Wipe Cycle (1972) eserlerini kapsayan uygulamalı vaka çalışmalarını anlatacak ve arkeolojik bağlamda yeniden inşa stratejisinin nasıl uygulandığını, bu yolla hedeflerin ne kadarının gerçekleştirilebildiğini inceleyecek.
"Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması" proje ekibinde Sabancı Üniversitesi’nden Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Öğretim Üyesi Selçuk Artut, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Öğretim Üyesi Cemal Yılmaz ve Sakıp Sabancı Müzesi Dijital Koruma Uzmanı Osman Serhat Karaman yer alıyor.
Katılımın ücretsiz olacağı konferans ve atölye çalışmalarının dili İngilizce olacak ve konferansta eş zamanlı Türkçe tercüme yapılacak.
Detaylı bilgi ve kayıt için: www.sakipsabancımuzesi.org