Proto Geometrik Üslup

Proto Geometrik Üslup nedir?

Proto Geometrik Üslup: Yunan sanatında Geometrik üsluptan önce, çanak çömlek yapımı başta olmak üzere teknik yetkinliğin ve bilinçli yaratıcılığın yeniden canlandığı döneme özgü üslup.

MÖ 12. yüzyılda Minos ve Miken uygarlıkları çökünce, saray çevrelerinden destek gören görsel sanatlar da edebiyatla birlikte ortadan kalktı.

Uygarlık istilalar ve savaşlar sonucunda iyice geriledi ve kaba saba çanak çömleklerden başka hiçbir şey üretilmez oldu.

Ama yaklaşık MÖ 1050'lere gelindiğinde yaşam koşulları yeniden düzelmiş, örneğin çanak çömlek yapımı gene bir sanat düzeyine yükselmişti.

Proto-Geometrik üslupta kullanılan örgeler, hepsi de Minos ve Miken uygarlıklarında görülen denize ilişkin ya da bitkisel betimlemelerden türemiş daireler, yaylar, üçgen ya da dalgalı çizgilerdir. Vazoların bel ya da omuz gibi önemli yerlerinde yatay şeritler oluşturacak biçimde kullanılan bu örgeler, pergel ve çeşitli kalınlıkta fırçalarla özenle çizilmiştir. Vazoların alt bölümleri ise çoğunlukla düz bırakılıyor ya da Tunç çağından kalan bir uygulamayla parlak siyaha boyanıyordu. Günümüze bu vazolardan başka yalnızca fibula adı verilen basit tunç tokalarla açıkça Minos etkisi taşıyan kilden ilkel figürler kalmıştır.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar