Psammetikhos

Psammetikhos kimdir?

Psammetikhos I: MÖ 610. MÖ 664-610 arasında hüküm sürmüş Mısır fi­ravunu.

26. sülalenin ilk firavunu, Neko I’nun oğlu ve halefidir. Önce Asurbanipal’in delta bölgesine atadığı diğer yöneticileri saf dışı bıraktı. Daha son­ra Yukarı Mısır’da Thebai kenti rahiplerinden ve Lidya kralı Gyges’ten destek aldı. Böylece hakimiyetini sağladıktan sonra Asurluları Mısır’dan ata­rak MÖ 656’da birliği yeniden sağlamıştır. Herodotos’a göre Ashod kentini 29 yıllık kuşatmanın ardından ele geçirdi. Hükümdarlığının son dönemlerinde ise Asur devletinin devamını kendisi için faydalı gördü ve on­lara yardım etti. Ancak Babilliler ve Medlerin Ninive’yi ele geçirip Asur dev­letini yıkmasını engelleyemedi.

Din ve sanat alanında Eski Krallık Dönemi (MÖ 2700-2170) ideallerini can­landırmaya çalıştı. Heredotos başka bir dili konuşup da Mısır’a yerleşmiş ilk yabancıların Ionia ve Karya’dan gelen bir grup olduğunu belirtir ve şöyle der: “Onların Mısır’a yerleşmiş olmaları sayesindedir ki, onlarla ilişki kurmuş olan biz öbür Yunanlılar, kral Psammetikhos zamanında ve ondan sonra ge­len krallar zamanında Mısır’da neler olup bittiğini tam tamına öğrenebiliyo­ruz.” Naukratis kentinde kurduğu pazar yeri Yunan dünyası ile sürdürülen ticari ilişkilerde önemli yere sahipti. Ölümünden sonra Sais’te gö­müldü.

 

Psammetikhos II: MÖ 589. MÖ 595-589 arasında hüküm sürmüş Mısır firavunu.

26. sülaleye mensuptur. MÖ 593’te Yunan paralı askerlerin de yer aldığı ordusuyla Nübye bölgesindeki Kuş Krallığını ele geçirmiş, dış politi­kada komşuları ile iyi geçinmeyi tercih etmiştir.

 

Psammetikhos III: MÖ 525. MÖ 526-525 arasında hüküm sürmüş Mısır firavunu.

26. sülalenin son firavunudur.

Mısır’ı ele geçirmek için yola çıkan Pers kralı Kambyses II karşısında geleneksel başkent Memfis’e çekildiyse de kenti kuşatan Perslere tutsak düştü.

Önce hayatı bağışlandı, bir süre sonra Kambyses’e komplo kurduğu anlaşılınca öldürüldü.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar