Publicanus

Publicanus nedir?

1. Publicanus: Antik Roma’da üzerinde hayvancılık yapılan arazilerden alınan vergiyi toplama işini yapan devlet memurları.

 Scriptura.

2. Publicanus: Roma'da kamu yapılarının yapımını sağlayan, bitmiş yapıların bakım ve onarım işlerini yürüten müteahhit.

Görevleri arasında denizaşırı sefere çıkan orduya destek hizmetleri vermek, yetkileri arasında da devlet adına vergi toplamak vardı. Yapı işlerinin sözleşmeyle verilmesi yöntemi MÖ 3. yüzyılda yerleşmeye başladı. Sözleşmeler Roma'da genellikle beş yıllık olurdu. Sicalya'da ise vali tarafından her yılı yenilenirdi.

Püblicanuslar belli bir güvence sağlamak amacıyla magister denen üst yöneticilerin başkanlığı altında Societates Publicanorum adıın taşıyan ortaklıklar kurarlardı.

Publicarıuslar, eques sınıfından olurdu. Bunlar zamanla eyaletlerde büyük güç kazandılar; Roma'da MÖ 122'de eyalet valilerinin sorgulanmasında jüri üyeliği yaptılar.

MÖ 27'den sonra publicanusların çalışmaları sınırlandı. Hükümet onları daha sıkı denetlemeye başladı, hatta kar getirmeyecek sözleşmeler yapmaya zorladı, imparatorluğun son dönemlerinde çalışamaz duruma gelen bu iş yaptırma biçimi terk edildi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar