Pyrrhos kimdir?
1. Pyrrhos: MÖ 319-272. Epirus kralı.
Hayatı hızlı iniş çıkışlarla dolu bir Hellenistik kraldır.
MÖ 307-302 arasında önemsiz bir yöneticiydi. Ptolemaios I Soter ve Agathokles’in yardımıyla Epirus bölgesindeki Molossi kavimlerinin kralı oldu (MÖ 296). İlk yıllarında Illiria’nın güneyini ele geçirdi. Daha sonra Epirus’u İskender’in diğer ardıllarından korumaya çalıştı.
Roma ile savaşan Tarentum kentinin çağrısı üzerine 25 bin askeri ile MÖ 280’de İtalya’ya geldi (Pynhos Savaşı). Bu, Romalıların gördüğü ilk Hellen ordusuydu.
Herakleia yakınındaki ilk savaşı kazandı. Ertesi sene Ausculum yakınlarında yapılan ikinci savaşı da kazandı fakat o kadar çok kayıp vermişti ki büyük kayıplar vererek kazanılan benzeri zaferler ‘Pyrrhos zaferi’ deyişine yol açmış, “böyle bir zafer daha kazanırsam mahvolurum” sözü akıllarda yer etmiştir.
İtalya’daki Yunanlılardan umduğu yardımı alamadı. Romalılara karşı şansını en son MÖ 275’de Beneventum Savaşı’nda denedi; başarısız olunca, yola çıktığı ordusunun üçte biriyle vatanına döndü.
Daha fazla toprak kazanmak hırsı ile Peloponnesos’a girdi. MÖ 272’de Argos’ta bir sokak muharebesinde yaşlı bir kadının fırlattığı çatı kiremit yüzünden öldü.
Anıları ve savaş sanatı üzerine yazdığı kitaplar, aralarında Cicero’nun da bulunduğu birçok eski yazar tarafından övgüyle karşılanmıştır.
Montesquieu onun için şöyle yazar: “Romalılar siper arkasında saklanmayı, ordunun konaklayacağı yer seçimi ve düzenini Pyrrhos’tan öğrendiler. Pyrrhos, Romalıları savaşlarda fil kullanma fikrine ulaştırdığı gibi daha büyük muharebelere de hazırlamış oldu.”
Pyrrhos: Neoptolemos.