Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süre önce restorasyona alınarak, kapalı kutular ardında kalan Kız Kulesi, bugün sosyal medyada yayınlanan bir video ile yoğun tartışmalar yaşanmasına neden oldu. İşte Kız Kulesi yıkıldı polemiği başlatan ve kız kulesi nerede diye sorduran video paylaşımı ve Kültür Bakanlığından yapılan açıklama:
İstanbul’un sembol yapılarından Kız Kulesi, eylül 2021 itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınarak, kutularla kapatıldı. Etrafına perde çekilen kulenin açılış tarihi henüz belli değilken bugün sosyal medyadaki paylaşımlar büyük heyecan doğurdu.
Kız Kulesi yıkıldı paylaşımları
"Restore edilmek üzere kapatılan Kız Kulesi'nin yıkıldığı iddia ediliyor", "Bir de baktım ki İstanbulun #Kızkulesi yok. Arkadan geçen arabalı vapuru görebiliyoruz", "Kız Kulesi nerede?" ve "Kız Kulesini Bakanlık “Restorasyon” adı altında Kutu gibi kaplamıştı şüphelenmiştik. şimdi dikkatli bakın kız kulesinin kulesi uçmuş arkadan geçen gemi gözüküyor" tarzında paylaşımlarla sosyal medya çalkalandı.
Kız Kulesi Yıkıldı Polemiğini Başlatan Videodaki Görüntüleri İzleyebilirsiniz
Sosyal medya üzerinde paylaşılan ve Kız Kulesini kapatan kutuların ardından bir geminin geçişinin saniye saniye görülebildiği video ve fotoğraflarda Kız Kulesi'nin tamamen yıkıldığı iddia edildi. Söz konusu video başta, Ekşi Sözlük, Twitter ve Reddit olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında tartışmalara yol açtı.
Görüntülere göre Kız Kulesi yerinde yoktu. İddialara göre kule restorasyon çalışması sırasında yıkılmıştı.
Kız Kulesi yıkıldı polemiğine Yahya Coşkun sosyal medyadan bu şekilde yanıt verdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, sosyal medya hesabından bir kullanıcıya verdiği yanıtta çalışmaların evrensel koruma ilkelerine uygun yapıldığını ifade etti.
"Restorasyonda, alanında uzman hocalarımız Zeynep Ahunbay, Feridun Çılı ve Han Tümertekin danışmanlığında hazırlanan raporlar doğrultusunda ömrünü doldurmuş betonarme aksam, yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesiyle ve evrensel koruma ilkelerine uygun şekilde yapılmaktır"
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün açıklaması
KAMUOYUNA DUYURU
"1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta,özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır"
arkeolojikhaber.com