Restorasyonu biten Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası bugün ibadete ve ziyarete açılacak

Restorasyonu biten Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası bugün ibadete ve ziyarete açılacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında restorasyonuna başlanılan camide çatı değişimi, lazer temizleme, enjeksiyon sistemi, güçlendirme çalışması tamamlandı

Sivas Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, 800 yıllık tarihi Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın açılışı bugün gerçekleştirecek.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, geçtiğimiz gün restorasyon sürecini yakından takip ettiği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda incelemede bulundu.

Titiz ve kapsamlı yürütülen restorasyon çalışmalarının başarıyla tamamlandığını ifade eden Şimşek, "Bu eşsiz eserin yeniden ayağa kaldırılmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza, milletvekillerimize, emeği geçen mühendisinden işçisine tüm çalışanlara ve ilgili kurumlarımıza teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

2015 yılında restorasyonuna başlanılan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda çatı değişimi, lazer temizleme, enjeksiyon sistemi, güçlendirme çalışması gibi işlemler gerçekleştirildi.

Caminin etrafında bulunan 190 bina kamulaştırılarak çevre düzenlemesi yapıldı.

Mengücekoğulları döneminde Ahmed Şah tarafından inşa edildi

Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde Hükümdar Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılan Divriği Ulu Camii 1280 metrekare, caminin bitişiğinde Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek'in aynı yıl yaptırdığı darüşşifa da 768 metrekarelik alanda bulunuyor.

İnanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösterilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari üslubuyla dikkati çekiyor. İspanya'nın Granada kentindeki İslam mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan El Hamra Sarayı'na benzediği için Avrupalı bilim adamlarınca ''Anadolu'nun El Hamra'sı'' olarak görülen eser, mimari yapısı ile başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri etkiliyor.

Darüşşifa taç kapısı, caminin kuzey ve batı taç kapısı ile Şah Mahfili taç kapısının her biri birbirinden farklı eşsiz bezemeleri ile göz kamaştırıyor.

Restorasyonu tamamlanan 800 yıllık Divriği Ulu Camii'nin halıları serildi

Restorasyon çalışmaları tamamlanan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Divriği Ulu Camii'nin halıları, halı dokumacılığında önemli yere sahip olan Manisa'nın Demirci ilçesinde dokundu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü mimarları tarafından belirlenen desen ve renkler ile hazırlanan halıda özel bordürlü model olan Selçuklu motifleri kullanıldı.

Tarihi caminin halılarının, yaklaşık 1 ay süren dokuma sürecinin ardından döşemesi de yapıldı.

Halının 1200 metrekare olduğu belirtildi.

Halıyı yapan firmanın genel müdürü Ali Rıza Özkul, yaptığı yazılı açıklamada, tarihi camilere özel desen ve renk modelleri ile halılar ürettiklerini belirterek, "Daha önce Ayasofya'nın halılarını firmamız olarak dokuduk. Divriği Ulu Camii'nin halılarında da Selçuklu dönemi desenlerini kullandık. Sorunsuz olarak döşeyerek hazır hale geldi." ifadelerini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar