Restore edilen Ankara Palas binası, müze olarak ziyarete açıldı

Restore edilen Ankara Palas binası, müze olarak ziyarete açıldı

Atatürk’ün Doğu’dan Batı’ya açılan bir pencere olarak tanımladığı Ankara Palas binasının restorasyonu tamamlandı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mebusan Kulübü olarak yapılması düşünülen Ankara Palas, 7 Nisan 1927 günü 120 yatak kapasitesi ile otel olarak hizmete girmiş ve zaman zaman devlet konuk evi olarak kullanılmıştı. Bina artık Ankara Palas Müzesi olarak ziyaretçileri bekliyor...

Cumhuriyet'in ilk yıllarının anıtsal yapılarından Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı.

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığınca restorasyonu tamamlanan müze, pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 saatlerinde gezilebilecek.

Ramazan Bayramı sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek müzede, tablolar, saatler, teknolojik araçlar, gümüşler, sofra takımları, yazma ve matbu eserler, Atatürk'ün kullandığı eşyalar, diplomatik hediyeler, Hereke dokumaları, Beykoz camları, Yıldız porselenleri, madalya ve nişanlar, mühür ve sikkeler, hazine koleksiyonundan seçkiler yer alıyor.

Atatürk'ün kullandığı oturma takımı, çalışma masası ve şahsi eşyaları, Osmanlı sultanlarına takdim edilen özel hediyeler, albümler ile Palas'ta kullanılan yemek takımlarıyla kurulmuş yemek masası, müzede öne çıkan eserler arasında bulunuyor.

Ankara Palas'ın tarihi

Cumhuriyet döneminin başkentteki simge yapılarından Ankara Palas, 1927’de açılmıştır. Uzun yıllar üst düzey yabancı heyetler ile uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmıştır. Ankara Ulus’taki İkinci Meclis binasının karşısında olması nedeniyle politikanın merkez noktası olmuştur. 1930’larda milletvekilleri, sanatçılar ve gazeteciler burada buluşur, günlük politika değerlendirmelerinde bulunurlardı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Meclis konuşmalarından sonra günün yorgunluğunu bu binada giderir, burada toplantılar yapardı. Atatürk’e göre Ankara Palas, “Doğu’dan Batı’ya açılan bir pencere” idi. Atatürk, manevi kızı Nebile Hanım’ın düğününü ve onunla meşhur dansını Ankara Palas’ta yapmıştı.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mebusan Kulübü olarak yapılması düşünülen Ankara Palas’ın ilk tasarımı Mimar Vedat Tek tarafından hazırlanmıştır. 1924 yılında temeli atılan, ancak Vedat Bey işi bırakınca yarım kalan tarihî yapı, Mimar Kemalettin Bey’in yeni tasarımına göre tamamlanmıştır. Vakıflar İdaresi’ne devredilen bina, 17 Nisan 1927 günü 120 yatak kapasitesi ile otel olarak hizmete girmiştir. 1930’larda siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçıların buluşma mekânı olduğu gibi yurt dışından gelen resmî heyet ve konukları ağırlama işlevini de üstlenmiştir. Bilhassa İsmet İnönü, Celal Bayar ve Adnan Menderes, Ankara Palas’ı sıklıkla kullanarak burada davetler vermişlerdir.

1975’e kadar otel olarak işletilmiştir. 1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanılmıştır. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiş ve 29 Ekim 1983 günü düzenlenen kabulle Ankara Palas Devlet Konukevi olarak hizmete açılmıştır. Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık eden Ankara Palas, 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Millî Saraylar İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Ankara Palas, projeler tamamlandığında Cumhurbaşkanlığı Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ankara Palas’ta ağırlanmış önemli konuklar arasında şu isimler yer alır: İran Şehinşahı Rıza, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower.


Benzer Haberler & Reklamlar