Safranbolu Kent Tarihi Müzesi protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Projelendirme ve tadilat çalışmalarından sonra bu alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yönetimine devredilecek.
UNESCO'nun Dünya Mirası Listes'inde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesine ait, Kastamonu başta olmak üzere birçok ildeki müzelerde sergilenen tarihi eserler, geri getirilerek yeni yerlerinde ziyaretçilerin izlenimine sunumak isteniyor.
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, 1904-1906 yıllarında "kale" olarak adlandırılan tepeye inşa edilen Hükümet Konağının, 2000'de Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açıldığını söyledi.
Tepede, Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılan cezaevi de olduğunu ifade eden Ürkmezer, Kent Tarihi Müzesi'nin 2006'dan itibaren Safranbolu Kaymakamlığı bünyesinde hizmet verdiğini anlattı.
Müzenin, güzel bir konumda bulunduğuna işaret eden Ürkmezer, şunları belirtti: "Burası tarihi Çarşı'ya hakim yüksek bir konumda bulunuyor. 1976 yılındaki yangından sonra 2000'li yılların başında restore ediliyor ve tekrardan faaliyete geçiyor, o günden bugüne Kent Tarihi Müzesi olarak kullanılıyor. Safranbolu'nun 100 yıllar öncesine dayanan etnografik eserleri, halkımızın kullandığı, bir kentte ne olursa esnafın dahi kullandığı bütün malzeme burada."
Müzenin, protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini aktaran Ürkmezer, "Restorasyon ve projelendirme aşamasında. Projelendirme çalışmaları tamamlanana kadar bizim kullanımımızda. Bittikten sonra burayı bir tadilata alacağız, ondan sonra bu alanı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yönetimine devredeceğiz." ifadelerini kullandı.
- "Bütün eserleri burada sergileme imkanına kavuşacağız"
Kaymakam Ürkmezer, Karabük'ün bütün ilçelerinden birçok arkeolojik eser çıktığını belirterek, şöyle devam etti: "Bunlar da çeşitli müzelerde. Bunların hepsi burada değerlendirilecek. Arkeoloji ve Kent Tarihi Müzesi olarak da biz bu alanın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerli ve yabancı turistlerin çekim merkezi olacağına inanıyoruz. Safranbolu'dan, Karabük'ten, Yenice'den, Eflani'den çıkan bu yöreye ait bütün tarihi eserleri biz burada sergileme imkanına kavuşacağız. Bu, Karabük ve Safranbolu için artı bir değer."
Tarihi cezaevinde yer alan Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezi ile Bam Teli Müzesi'nin de başka bir yere taşınacağını dile getiren Ürkemezer, "Suha Arın, Safranbolu açısından çok önemli, Safranbolu'yu Safranbolu yapan değerlerden biri. Bütün bu eserlerimizi Safranbolu'nun çeşitli noktalarında sergilemeye, değerlendirmeye devam edeceğiz. Safranbolu'ya gelen vatandaşlar Suha Arın'ın, Tayfun Talipoğlu'nun eserlerini Safranbolu'da yaşamış insanların yaşayışını görmeye devam edecek." ifadelerini kullandı.
Ürkmezer, tepede yer alan İlçe Jandarma Komutanlığının da ilerleyen süreçte uygun bir yere taşınacağını, alanın tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimine bırakılacağını sözlerine ekledi.
Ersin Turan- AA