Safranbolu'da tarihi camide restorasyon

Safranbolu'da tarihi camide restorasyon

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ilçedeki 355 yıllık Köprülü Mehmet Paşa Camisi'nde restorasyon çalışmaları başladı.

KARABÜK: UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki 355 yıllık Köprülü Mehmet Paşa Camisi, restore ediliyor.

Karabük Valisi Mehmet Aktaş, bir yıl sürecek restorasyon çalışmalarıyla ilgili Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ve beraberindekilerle incelemede bulundu.
Aktaş,  caminin Safranbolu'nun en ünlü tarihi eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Camide daha önce restorasyonların yapıldığını anlatan Aktaş, "Maalesef çok da iyi yapılmamış. Var olan orijinalliğini de büyük oranda bozmuş. İnşallah bu sefer güzel ve sağlam bir restorasyon olacak. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz tarafından ihalesi yapıldı. Yaklaşık bir ay önce iş müteahhidine teslim edildi. Müteahhit de oldukça hızlı şekilde başladı. İnşallah süresi içinde tamamlanarak halkımızın hizmetine açılır." diye konuştu.

Köprülü Mehmet Paşa Camisi
Köprülü Mehmet Paşa Camisi, halk arasında ve çeşitli kaynaklarda anlatılan yapılış hikayeleri ve farklı mimari özellikleriyle ilgi çekiyor.

Caminin yapılışıyla ilgili öykü, Osmanlı Sadrazamı Köprülü Mehmet Paşa'nın sürgünüyle başlıyor. "Sürgün geldiği Safranbolu'da ilk namaz kıldığı dergahın yerine, affedilmesi ve İstanbul'a dönmesi durumunda cami yaptıracağına" yönelik adakta bulunan Köprülü Mehmet Paşa, sözünü yerine getirerek 1658'de inşaat emrini veriyor.

Paşanın camiye gönderdiği el yazması Kur'an-ı Kerim'den, caminin 1661'de yapıldığı tahmin ediliyor. Büyük bir kemerli kapıdan girilen caminin avlusunda güneş saati bulunuyor. Yatay güneş saati, 06.40 ile 17.20 arasındaki zamanı, özel hazırlanmış mermer üzerindeki metal plakanın gölgesi yardımıyla gösteriyor. Saat, gölge ile mermer üzerindeki çizgilerin buluşma anını, zaman olarak yanılgısız göstermeyi sürdürüyor.

Cami külliyesinde "vaktin belirlendiği mekan" anlamına gelen muvakkithane bulunuyor. Burada, muvakkitlerin çeşitli aletlerle namaz vaktini belirlediği, gözlem yaparak zamanı tespit ettikleri yer bulunuyor.
Tarihi cami 1970 ve 1995'te restore edilmişti.


AA Ersin Turan


Benzer Haberler & Reklamlar