Safranbolu'nun korumaya alınmasının 41. Yılı

Safranbolu'nun korumaya alınmasının 41. Yılı

Unesco Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu 41 yıl önce bu gün koruma altına alındı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü ilçesi Safranbolu'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından alınan "koruma kararı'nın 41. yıl dönümü kutlanıyor.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, "Bireysel korumacılıkla yola çıkarken sürdürülebilir restorasyonlar, tarihi dokunun canlandırılabilmesi, güncellenmesi ve dünyaya sunulması, Safranbolu'yu dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri, korumacılığın da başkenti haline getirmiştir" dedi. 

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar bozulmadan gelen, Türk kültürünün belgesi niteliğindeki Safranbolu'nun, konut mimarisi, yol dokusu ve doğal özellikleriyle bir bütün halinde korunduğunu söyledi.

12 Haziran 1975'te Safranbolu Belediye Meclisi'nde, Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun da 8 Ekim 1976'da Safranbolu için 'koruma kararı' aldığını hatırlatan Ürkmezer, bunun ardından Safranbolu'nun tüm dünyanın dikkatini çektiğini, 1994 yılında da UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil olduğunu belirtti.

Safranbolu'nun, tarihi değerlerini içinde yaşayarak koruduğunu ve bunu dünya mirası olarak herkesle paylaştığını ifade eden Ürkmezer, "Bireysel korumacılıkla yola çıkarken sürdürülebilir restorasyonlar, tarihi dokunun canlandırılabilmesi, güncellenmesi ve dünyaya sunulması Safranbolu'yu dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri, korumacılığın da başkenti haline getirmiştir. Belediyemizin kentimizi koruma ve restorasyonlar ile gelecek kuşaklara aktarabilmek ile ilgili yaptığı yoğun çalışmalar her geçen gün ivme kazanmaktadır." diye konuştu.

- Restorasyonlar devam ediyor

Yapılan Koruma İmar Planlarıyla kentin koruma altındaki alanlarının revize edilerek güvence altına alındığını aktaran Ürkmezer, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda restorasyon çalışmaları belediyemiz, Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla vatandaşlarımız tarafından sürdürülmektedir. Bugüne kadar konaklar, camiler, çeşmeler, köprüler restore edilmiştir. Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından 43 adet restorasyon yapılırken, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle 17 adet tescilli taşınmazın rölöve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Bu kapsamda 8 tescilli taşınmazın cephe restorasyonu tamamlanmıştır. Tescilli taşınmaz rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri belediyemizce hazırlatılmış, restorasyonu Karabük Valiliğinin destekleriyle tamamlanmıştır."

Ürkmezer, Safranbolu Belediyesi olarak şehrin tarihi yapısını koruyarak geleceğe taşıma çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini kaydetti.


AA Ersin Turan

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar