Sakarya'da restorasyonu tamamlanan tarihi banka binası müze olarak açıldı

Sakarya'da 1913'te Adapazarı Türk İslam Bankası olarak kurulan, daha sonra adı Türk Ticaret Bankası olarak değiştirilen kurumun tarihi binası, restorasyonun ardından müze olarak hizmet vermeye başladı.

Tarihi banka binası, Adapazarı Belediyesinin girişimleri sonucu yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmalarıyla müzeye dönüştürüldü.

Şehrin ticaret ve kültür tarihini yansıtan Adapazarı Ticaret Müzesi, Adapazarı'nın kurtuluşunun 103. yılı etkinlikleri kapsamında kapılarını ziyaretçilere açtı.

Müzenin açılışında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, bankanın, 100 yıl önce siyasi bağımsızlığı kazanmanın yanında ekonomik bağımsızlığı da kazanma yolunda atılan ilk adımlardan biri olduğunu söyledi.

O süreçte ülkenin işgal edildiğini ve yapılan uluslararası anlaşmalarla ekonomik birçok imkanın yabancıların elinde olduğunu anımsatan Karadeniz, "1913'te burada atılmış olan bu adım, ekonomik bağımsızlığımıza giden ilk adımdır. O yıllarda Türk Ticaret Bankasının açılmış olması, Ticaret Odasının kurulmuş olması, Adapazarı'nın diğer emsal illere göre daha önde yol almasını sağlamış." dedi.

Karadeniz, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

 

AA Emre Ayvaz, Mehmet Karakaş
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar