Sallustius Crispus Gaius Sallustius Crispus

Sallustius Crispus Gaius Sallustius Crispus kimdir?

Sallustius Crispus, Gaius: MÖ 86-35. Romalı tarihçi.

Amiternum kentindendir. Caesar-Pompeius İç Savaşı’nda Caesar’ın tarafında aktif olarak yer aldı. Thapsus Çarpışmasından sonra Caesar’ın Numidya Krallığına ait toprakları ekleyerek oluşturduğu Africa Nova eyaletinin ilk yöneticisi oldu. Roma’ya döndükten sonra görevini kötüye kullanmakla suçlanınca resmi görevlerden çekildi ve kendini tarih yazımına verdi.

Bizim anladığımız tarih türü Roma’da onunla başlamıştır, sonraki ünlü Roma tarihçileri T. Livius ve P. Cornelius Tacitus’un öncüsüdür. Kendisi de eserle­rinde Yunan tarihçi Thukydides’i örnek almış ancak onun tarafsızlığına ulaşamamıştır.

Döneminin siyasi kişiliklerini, yolsuzluklannı ve parti çekişme­lerini anlattığı kitaplarıyla Roma tarih yazıcılığını derinden etkilemiştir. Yapıt­larını söylevler, karakter betimlemeleri ve konu dışı anlatımlarla zenginleştir­miş, artık kullanılmayan söz ve terimleri yenileriyle karıştırarak kendine öz­gü bir üslup yaratmıştır. İnandığı şeyleri kalemiyle çok iyi savunan, etkileyi­ci bir yazardı. Bir hatibin, bir avukatın yaptığını o kalemiyle yapmıştır.

Eser­lerinin en büyüğü ve önemlisi olan Historiae beş kitaptan oluşur ve MÖ 78- 67 yılları arasını kapsar.

Diğer eserleri ise De Catilinae Corıiuratione (Catilina Tertibi) ve Bellum Iugurthinum (Iugurtha Savaşı)dır.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar